Έρχεται νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

  • Έρχεται νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ακόμα επιστημονικό πεδίο –το έκτο– προστίθεται στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν για πρώτη φορά το 2016 οι μαθητές που φέτος φοιτούν στη Β΄ Λυκείου. Το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλάζει για μία ακόμη φορά, αλλά αυτή τη φορά προς τα… πίσω, αφού οι διορθώσεις που έρχονται το κάνει να μοιάζει όλο και πιο πολύ με τις Δέσμες που υπήρχαν από το 1983 έως και το 1998.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί από την ένταξη της Πληροφορικής στα εξεταζόμενα μαθήματα και ουσιαστικά θα πρόκειται για προέκταση του 2ου πεδίου.

Και ενώ οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν σχολές επιλέγοντας μόνο από ένα πεδίο (όπως προβλέπεται), εντούτοις διάφορες σχολές αναμένεται να ενταχθούν σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία. Για παράδειγμα, τα ΤΕΦΑΑ θα μπορούσαν να μπουν στο 1ο και στο 6ο πεδίο, ενώ διπλή θέση θα μπορούσαν να έχουν και τμήματα όπως αυτά των Βρεφονηπιοκόμων και της Ψυχολογίας.

«Διπλοεγγεγραμμένες» θα είναι και οι στρατιωτικές σχολές, αφού το σύστημα εισαγωγής σε αυτές θα παραμείνει το ίδιο, χωρίς να δημιουργηθεί νέο πεδίο. Ειδικά για τις στρατιωτικές σχολές απορρίφθηκε η ιδέα να είναι αυτόνομες, καθώς, λόγου χάρη, ένας μαθητής που διεκδικεί τη Στρατιωτική Ιατρική παράλληλα δεν θα μπορεί να διεκδικεί και την Ιατρική Αθήνας.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με σχολές και τμήματα που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν εύκολα μεταξύ των Ανθρωπιστικών και των Θετικών σπουδών, που είναι και οι δύο κατευθύνσεις επιλογής για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Στη Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι επιστημονικά πεδία.

Στο 1ο πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά.

Στο 2ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Ι θα εξετάζονται: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.

Στο 3ο πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών II θα εξετάζονται: Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία, Επιστήμη Πληροφορικής.

Στο 4ο πεδίο Επιστημών Υγείας θα εξετάζονται: Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.

Στο 5ο πεδίο Επιστημών Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών θα εξετάζονται: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Οικονομία και Διοίκηση, Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Στο 6ο πεδίο Παιδαγωγικών Τμημάτων θα εξετάζονται: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Αρχές Φυσικών Επιστημών.

Υπολογίζεται ότι οι αλλαγές επηρεάζουν περίπου 200.000 μαθητές που θα πρέπει να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Από τη μεριά του το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι ο θεσμικός διάλογος συνεχίζεται προκειμένου να «κλειδώσει» το νέο εξεταστικό σύστημα.