12 Ιούνιος 2013, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:31

Γιορτή Αγίου Ονουφρίου. Μεγάλη γιορτή και στον Πόντο!

  • Γιορτή Αγίου Ονουφρίου. Μεγάλη γιορτή και στον Πόντο!

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Ονούφριου σήμερα 12 Ιουνίου. Μεγάλη γιορτή ήταν και στον Πόντο η σημερινή ημέρα.

Ο βίος του αγίου Ονούφριου του Αιγυπτίου φωτίζει με άπλετο φως την εν Χριστώ ζωή μας. Φως ουράνιο αναβλύζει φως που φανερώνει την αληθινή σχέση μεταξύ των χριστιανών και του Θεού, που είναι σχέση παιδιών προς Πατέρα. Η σχέση αυτή γίνεται αισθητή μόνο σε αυτούς που δίνονται με όλη την καρδιά τους στο Θεό,σαν το μακάριο Ονούφριο που
μιμησάμενος των Αγγέλων τον βίον έγινε, όπως ο υμνογράφος του μας διασώζει, της Αιγύπτου η καλλονή και ο φοίνιξ ο εύκαρπος.

Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε σε μια κοινοβιακή αδελφότητα, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην πνευματική και σωματική εγκράτεια και στην υπακοή. Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ.

Όταν ωρίμασε περισσότερο στην ηλικία ο Ονούφριος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών της. Με μεγάλη λύπη η αδελφότητα άφησε ελεύθερο το επίλεκτο αυτό μέλος της.

Αφού βάδισε αρκετά μέσα στην έρημο, συνάντησε την καλύβη του ερημίτη Ερμία, που με θεία αποκάλυψη τον περίμενε. Ο Ερμίας τον οδήγησε σε μια καλύβη, κάτω από έναν πελώριο φοίνικα, που δίπλα κελάρυζαν τα νερά μιας καθάριας πηγής.

Εκεί ο Ονούφριος επιδόθηκε σε μεγαλύτερη πνευματική άσκηση, και η φήμη του διαδόθηκε σε όλους τους ερημίτες, που συχνά πήγαιναν να τον συμβουλευθούν και να πάρουν την ευχή του.

Τελικά, όταν κάποτε τον επισκέφθηκε ο Αββάς Παφνούτιος, άφησε την τελευταία του πνοή, και ο Παφνούτιος τον έθαψε κάτω από τον πελώριο φοίνικα. Θύμισε, έτσι, σε όλους τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «γύμναζε σεαυτόν προς ευσέβειαν» ( Α' προς Τιμόθεον, δ' 7). Δηλαδή, γύμναζε και συνήθιζε τον εαυτό σου στη συνεχή εξάσκηση της αγίας ζωής.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 12 Ιουνίου.