21 Νοέμβριος 2014, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2014, 09:34

Τρόικα: Αγκάθι το δημοσιονομικό κενό

  • Τρόικα: Αγκάθι το δημοσιονομικό κενό

Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών χθες το βράδυ, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «εξακολουθεί να υπάρχει από την τρόικα η θέση για υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» το οποίο η τρόικα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προσδιορίζει σε 2,6 - 3,6 δισ. ευρώ. Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε όμως οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015 και με τη συγκεκριμένη παραδοχή κατατίθεται στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός. Ερωτηθείς δε εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, απάντησε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε ημερομηνία ακόμη», αλλά «συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Κατά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων ανέφερε, και πρόσθεσε πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για εμάς προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση», συμπλήρωσε.

Στην τηλεδιάσκεψη, που ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 3 μετά τα ξημερώματα μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.