21 Νοέμβριος 2014, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2014, 09:08

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2015

  • Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2015

Στις 12 το μεσημέρι θα καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2015 ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Στις 11 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τον Προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και τα άλλα μεγέθη, καθώς και για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να δώσει η κυβέρνηση, αυξάνει τις πιθανότητες για συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις στις 7 Δεκεμβρίου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για τόκους του επόμενου έτους, περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% που είναι από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο νέος προϋπολογισμός θα «καλεί» μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους πάνω από 1,7 δισ. ευρώ.