Νεκρός Έλληνας στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας

  • Νεκρός Έλληνας στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

Έλληνας πολίτης, 49 χρονών, με καταγωγή από το χωριό Ραζντόλναγε του Ντονέτσκ, σκοτώθηκε χθες από πυρά κοντά στο αεροδρόμιο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Όπως μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του είναι λιγοστές αλλά η είδηση είναι διασταυρωμένη από τοπικές πηγές. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με πυρά πυροβολικού εναντίον ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας που σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 49χρονος είχε σπουδάσει ιστορικός και είχε βρεθεί στην εμπόλεμη περιοχή για να συμπαρασταθεί στην υπέργηρη μητέρα του, σχεδιάζοντας να την πάρει μαζί του στην Ελλάδα όπου ζουν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από μερικούς μήνες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζωή του στην Αθήνα και να ενταχθεί στη ρωσόφωνη πολιτοφυλακή προκειμένου να πολεμήσει κατά των δυνάμεων του Κιέβου. «Δεν θα μείνω αμέτοχος», είχε πει τότε.

Παράλληλα, συγκέντρωνε στοιχεία για τις εγκληματικές –όπως είχε τις είχε χαρακτηρίσει– πράξεις των ουκρανικών δυνάμεων και αυτό το υλικό σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως βάση για μια μελλοντική έκδοση ή ένα ντοκιμαντέρ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θάνατο του 49χρονου.