23 Νοέμβριος 2014, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2014, 11:51

Πέντε τρόποι για να προστατευτείτε από το κρύο

  • Πέντε τρόποι για να προστατευτείτε από το κρύο

Με την πτώση της θερμοκρασίας να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής εγκαινιάζοντας και επίσημα το χειμώνα, όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα πώς θα μπορέσουμε να προστατευτούμε επαρκώς από το κρύο χωρίς να αρρωστήσουμε.

Απότομες εναλλαγές κρύου και ζέστης από το εσωτερικό του σπιτιού βγαίνοντας έξω στο δρόμο, συχνότερη μετάδοση λοιμώξεων από το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, δυσκολίες αναπνοής λόγω της ξηρότητας που προκαλείται από τη θέρμανση είναι ενδεικτικά κάποια από αυτά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε λοιπόν από το κρύο μειώνοντας τις πιθανότητες να βρεθούμε στο κρεβάτι με κρυολόγημα;

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον ειδικό παθολόγο Κωνσταντίνο Βαρδάκα και εξασφάλισε κάποια πολύτιμα μυστικά για να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας από το κρύο του χειμώνα:

  1. Προτιμάμε ρούχα σε «στρώσεις», που να έχουν συνολικά πάχος περίπου πέντε εκατοστών, και όχι ένα βαρύ ρούχο που να είναι από μόνο του πάχους των αντίστοιχων εκατοστών.
  2. Επιλέγουμε υφάσματα πυκνής ύφανσης, με μικρή απόσταση μεταξύ των ινών στο εσωτερικό τους, που επιτρέπουν όμως στον ιδρώτα να βγαίνει προς τα έξω και συγχρόνως εμποδίζουν τη βροχή και την υγρασία να εισχωρούν προς τα μέσα.
  3. Εντάσσουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, όπως είναι το πορτοκάλι και το λεμόνι, και άφθονα λαχανικά, φρούτα, όπως επίσης και δημητριακά.
  4. Φροντίζουμε να ανοίγουμε τα παράθυρα στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  5. Αποφεύγουμε να προμηθευόμαστε το ξύλο ως υλικό καύσης διότι με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να προκαλέσει χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Αντιθέτως, προτιμάμε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως για παράδειγμα το υγραέριο.