11 Ιούνιος 2013, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:31

Μαύρο στην ΕΡΤ. Τέλος εποχής! Έντονες αντιδράσεις

  • Έπεσε το αναλογικό σήμα της ΕΡΤ. Κάτω επίσης ΕΤ1 και ΝΕΤ!

Στις 23:10 η δημόσια τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει, είχε προηγηθεί η διακοπεί του αναλογικού σήματος και ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ.  

Τα μεσάνυχτα πέφτουν οι τίτλοι τέλους στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι αμετάκλητη με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αντιπολίτευσης, φορείς και οργανώσεις να αντιδρούν στο λουκέτο της ΕΡΤ.

Αυτήν την ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι του κρατικού καναλιού έχουν συγκεντρωθεί στο προαύλιο του ραδιομεγάρου επί της Λεωφόρου Κατεχάκη και φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής απόφασης για κλείσιμο του οργανισμού.

Πάνω από 5.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της ΕΡΤ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και τις απολύσεις τω εργαζομένων. Στη λεωφόρο Μεσογείων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από μία λωρίδα.

Η τηλεόραση της ΝΕΤ μεταδίδει έκτακτη ενημερωτική εκπομπή, ενώ οι σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχουν δικτυωθεί στη συχνότητα του πρώτου προγράμματος που επίσης μεταδίδει ενημερωτική εκπομπή.
«Η ΕΡΤ τελείωσε»

Με μία ολιγόλεπτη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Δημόσιας Τηλεόρασης κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Η ΕΡΤ από τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα παύσει να εκπέμπει σήμα με την προοπτική της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας μη κρατικής αλλά δημοσίου συμφέροντος, διά της οποίας θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό η νέα μορφή της νέας δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτά ήταν τουλάχιστον τα κύρια σημεία της παρέμβασης Κεδίκογλου, ο οποίος επεσήμανε πως η ελληνική δημόσια τηλεόραση έως σήμερα ήταν ένα συνονθύλευμα αδιαφάνειας, γραφειοκρατικής απομύζησης του δημόσιου χρήματος, πανάκριβος σε λειτουργίας μηχανισμός με πολλαπλάσιους υπαλλήλους των αντίστοιχων δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης και όχι μόνο.

Το διάστημα κατά το οποίο η ΕΡΤ θα είναι κλειστή, οι πολίτες δεν θα καταβάλουν μέσω της ΔΕΗ το γνωστό αντίτιμο περί ΕΡΤ και όταν επαναλειτουργήσει θα είναι χαμηλότερο ποσό για τους πολίτες. Σύμφωνα με το σχέδιο –αν και εφόσον υλοποιηθεί- η νέα δημόσια τηλεόραση θα απασχολεί 750 εργαζόμενους από τους 2.633 περίπου που απασχολούσε μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται βεβαίως ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ ανταποκρίνεται πλήρως στο αίτημα της τρόικα για άμεση απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως όλοι θα αποζημιωθούν και πως όποιος από αυτούς θέλει να συμμετέχει στη νέα δομή θα μπορεί να υποβάλλει διά βιογραφικού αίτηση πρόσληψης.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης:

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος. Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα. Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα. Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.

Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.

Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.

Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.

Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

ΥΠΟΙΚ: Η ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί

Το νομικό πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών.

«Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι, ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.

Πηγή: madata.gr