Ψηλά τακούνια – πρόθυμοι άνδρες

  • Ψηλά τακούνια – πρόθυμοι άνδρες
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

Μπορεί τα ψηλοτάκουνα παπούτσια να μην είναι ό,τι καλύτερο για τα γυναικεία πόδια, ωστόσο τα… θαύματα που κάνουν επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος».

Προκειμένου να αναλύσουν αυτό το υπερόπλο της γυναικείας γκαρνταρόμπας, Γάλλοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Βρετάνης αποφάσισαν να κάνουν πειράματα σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου να διαπιστώσουν την επιρροή που ασκούν τα διαφορετικά είδη παπουτσιών στη συμπεριφορά των ανδρών.

Σε ένα από αυτά τα πειράματα γυναίκες με ίσια παπούτσια και γυναίκες με ψηλοτάκουνα ζητούσαν από τυχαίους άνδρες που περνούσαν στο δρόμο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές θέλησαν να δουν πόσο πρόθυμοι είναι οι άνδρες να βοηθήσουν μια γυναίκα που είναι μπροστά τους και περπατάει με ψηλοτάκουνα. Από τη γυναίκα αυτήν έπεφτε ένα γάντι. Ένα γάντι έπεφτε και από κάποια άλλη γυναίκα, που φορούσε ίσια παπούτσια.

Οι ερευνητές πήγαν και σε μπαρ προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο γρήγορα οι άνδρες θα πλησιάσουν μια μόνη γυναίκα, ανάλογα με τα παπούτσια που φοράει.

Ποιο ήταν το συμπέρασμά τους; «Το ύψος των τακουνιών ασκεί ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά των ανδρών», απαντάει ο επικεφαλής της μελέτης Νικολά Γκεγκέν.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκανε η ομάδα στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior, όσο πιο ψηλά τακούνια φοράει μια γυναίκα τόσο πιο πολύ έλκει τους άνδρες, οι οποίοι γίνονται πιο πρόθυμοι να τη βοηθήσουν, να την προσέξουν και να της κάνουν τα χατίρια.

Αυτό στο οποίο η συγκεκριμένη μελέτη δεν απαντάει είναι το κατά πόσο το μυστικό βρίσκεται στα ίδια τα τακούνια ή στον διαφορετικό τρόπο που μια γυναίκα τονίζει το σώμα της όταν τα φοράει.

Αν και στο πείραμα του μπαρ οι γυναίκες με τα ψηλοτάκουνα ήταν καθιστές, ο καθηγητής Γκεγκέν εξηγεί ότι είναι πιθανό οι άνδρες να συνδέουν την εικόνα που βλέπουν με τις διαφημίσεις όπου σέξι γυναίκες-μοντέλα φορούν ψηλοτάκουνες γόβες. «Έχουν πια την υποσυνείδητη τάση στο μυαλό τους να προσδίδουν –συχνά λανθασμένα– σεξουαλικές προθέσεις σε κάθε γυναίκα που φοράει τέτοια παπούτσια», καταλήγει ο Γάλλος καθηγητής.