19 Νοέμβριος 2014, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2014, 19:58

CNN: Οι τζιχαντιστές στη Λιβύη, 200 μίλια από την Κρήτη

  • CNN: Οι τζιχαντιστές στη Λιβύη, 200 μίλια από την Κρήτη

Με τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους να κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια, τα διακριτικά της οργάνωσης να βρίσκονται πάνω στα οχήματα της αστυνομίας, εκατοντάδες επικριτές τους να έχουν εκτελεστεί και το στάδιο ποδοσφαίρου της Ντέρνα να χρησιμοποιείται για δημόσιους αποκεφαλισμούς, οι τζιχαντιστές φαίνεται να έχουν εδραιωθεί για τα καλά στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι τζιχαντιστές ελέγχουν πλήρως την πόλη Ντέρνα, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρώποι.

«Τα αιγυπτιακά σύνορα δεν είναι μακριά, ενώ το λιμάνι απέχει περίπου 200 μίλια από τις νότιες ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει το σχετικό άρθρο.

Αν και δεν κατονομάζεται η Κρήτη, το νησί απέχει 200 μίλια από το Ρας αλ Χιλάλ που βρίσκεται στην Ντέρνα, οπότε προφανώς σε αυτό αναφέρονται οι δημοσιογράφοι του αμερικανικού δικτύου.

Πηγές που επικαλείται το CNN υποστηρίζουν πως περίπου 800 τζιχαντιστές έχουν στήσει δώδεκα στρατόπεδα στις παρυφές της πόλης, ενώ η εκπαίδευσή τους γίνεται σε στρατόπεδα σε κοντινή περιοχή.

Η ομάδα αυτή αυτοαποκαλείται «Barqa» και σύμφωνα με τον Λίβυο πρώην τζιχαντιστή, Νόμαν Μπένοτμαν, έχουν μετατράψει την Ντέρνα σε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Και τα κατάφεραν σχετικά γρήγορα, επωφελούμενοι από το πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα.