11 Ιούνιος 2013, 08:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:32

Τουρκία: Συνάντηση Ερτογάν με διαδηλωτές και οι αντιδράσεις

  • Ημέρες εξέγερσης στην Τουρκία. Διεθνής κατακραυγή για τη βία

Μετά τις συνεχόμενες ομιλίες του, στις οποίες συγκεντρώθηκε πλήθος οπαδών του, σε μία επίδειξη ισχύος απέναντι στους αμφισβητίες του και στις οποίες μίλησε με σκληρή γλώσσα και κράτησε αδιάλλακτη στάση απέναντι στους πολίτες που συνεχίζουν για δωδέκατη ημέρα να κατακλύζουν τους δρόμους της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα το πρωί με εκπρόσωπους όλων των διαδηλωτών.

Νέο κύμα αντιδράσεων αναμένεται να ξεσπάσει στη γείτονα χώρα, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση του αλκοόλ από τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποιους θα αποτελείται η αντιπροσωπεία αυτή.

Ο Αρίντς επανέλαβε ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη «νόμιμες» συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος. «Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα», είπε. Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές εξηγούν πως με αυτήν τη δήλωση ο Αρίντς αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση – σκούπα της Αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τον Αρίντς, «στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος».

Ενέκρινε το νομοσχέδιο για το αλκοόλ ο Γκιουλ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επικύρωσε το βράδυ της Δευτέρας το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση και διαφήμιση αλκοόλ. Πρόκειται για μία από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που οδήγησε τους διαδηλωτές στους δρόμους της Τουρκίας.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 24 Μαΐου κατόπιν πρότασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, απαγορεύει την πώληση οινοπνευματωδών από τα καταστήματα λιανικής από τις 10 το βράδυ έως τις έξι το πρωί, καθώς και τη διαφήμιση αλκοόλ, ενώ θα λογοκρίνονται επίσης σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν στην κατανάλωση αλκοόλ.

Στο μεταξύ, η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ», που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα των διαδηλωτών στην πλατεία, κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την απαίτηση να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους αξιωματούχοι για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση στην προστασία της πλατείας Γκεζί.

Οι διαδηλωτές ζητούν να παραμείνει η πλατεία όπως είναι σήμερα, χωρίς «να κοπεί ούτε ένα δέντρο», ενώ αναφέρουν πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα σχετικά με τα περιστατικά βίας από την πλευρά των αστυνομικών.

Real.gr

Πηγή: madata.gr