19 Νοέμβριος 2014, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2014, 09:22

Συναντήσεις Μπάιντεν με Ερντογάν, Νταβούτογλου και Βαρθολομαίο

  • Συναντήσεις Μπάιντεν με Ερντογάν, Νταβούτογλου και Βαρθολομαίο

Το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η συνεργασία για ένα κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους θα τεθούν επί τάπητος στις συνομιλίες που θα έχει το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις συζητήσεις θα τεθεί και η αντιμετώπιση της  ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί λόγω της σύγκρουσης στη γειτονική Συρία.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ο οποίος ενημέρωσε διαπιστευμένους δημοσιογράφους για το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, κάλεσε τις δυο πλευρές στο νησί «να επιστρέψουν στις συνομιλίες» και «να αποφεύγουν τις εντάσεις». Παράλληλα, απέρριψε τουρκικό αίτημα για «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», σημειώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα για την αμερικανική πλευρά».

Σε Μαρόκο και Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα από την Ουάσινγκτον για πενθήμερη περιοδεία στο Μαρόκο, την Ουκρανία και την Τουρκία. Στο Μαρόκο οι συνομιλίες του με την κυβέρνηση θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Αύριο ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στην Ουκρανία με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ προκειμένου να συζητήσουν για «την ανάγκη να προχωρήσει η ουκρανική ηγεσία στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα συζητηθεί επίσης η «παραβίαση από τους Ρώσους» της κατάπαυσης του πυρός, για την οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 5 Σεπτεμβρίου.