18 Νοέμβριος 2014, 21:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2014, 21:49

Βρέθηκε επιτύμβια στήλη στον Κεραμεικό

  • Βρέθηκε επιτύμβια στήλη στον Κεραμεικό

Απερίγραπτα συναισθήματα και έκπληξη εξακολουθούν να προκαλούν οι ανασκαφές στη μοναδική περιοχή του Κεραμεικού. Εκεί όπου βρέθηκε αττική επιτύμβια στήλη, από αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τμήμα επιτύμβιας στήλης, το οποίο απεικονίζει ανάγλυφα σε πρώτο επίπεδο μια καθιστή γυναίκα και ένα κοριτσάκι και σε δεύτερο επίπεδο μια άλλη γυναίκα και έναν γενειοφόρο άνδρα.

Οι μορφές βρίσκονται κάτω από ανάγλυφο επιστύλιο αετώματος, όπου υπάρχει δυσανάγνωστη επιγραφή, από την οποία ξεχωρίζει το όνομα «Δημόστρατος».

Τόσο το σχήμα της επιτύμβιας στήλης, όσο και το είδος και το ύφος τής παρουσίασης, καθιστούν σαφές ότι το ταφικό μνημείο χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 4ου πΧ αιώνα, σύμφωνα με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επιτύμβιο ανάγλυφο είχε τοποθετηθεί αρχικά στο αρχαίο νεκροταφείο, κατά μήκος του δρόμου μπροστά από την Ιερά Πύλη, ενώ σε άγνωστη χρονική στιγμή χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό, και συγκεκριμένα ως κατώφλι θύρας.

Στη συνέχεια, σε μια τρίτη χρήση, το θραύσμα της στήλης αποτέλεσε κάλυμμα του αποχετευτικού δικτύου κάτω από την Ιερά Οδό, όταν τον 6ο αιώνα επισκευάστηκε το σύστημα υδροδότησης της Αθήνας.