18 Νοέμβριος 2014, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2014, 20:21

Μυστικά της ζωής ανακάλυψε (;) το ρομπότ Φίλαι

  • Μυστικά της ζωής ανακάλυψε (;) το ρομπότ Φίλαι

Οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, τη βάση της ζωής στη Γη, ανίχνευσε το ρομπότ Φίλαι πριν να εξαντληθεί η μπαταρία του και πέσει σε «νάρκη» στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες που έκαναν την αποκάλυψη δεν είναι σαφές εάν μεταξύ των μορίων περιλαμβάνονται και σύνθετες ενώσεις, σαν αυτές που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

Συγκεκριμένα, το σύστημα ανάλυσης αερίων COSAC του Φίλαι κατάφερε να «μυρίσει» την ατμόσφαιρα του κομήτη και να εντοπίσει τα πρώτα οργανικά μόρια. Επιπλέον τρύπησε και την επιφάνεια του κομήτη, αλλά δεν είναι γνωστό εάν πρόλαβε να μεταφέρει δείγμα για ανάλυση.

Το Φίλαι είναι εφοδιασμένο με το εργαλείο MUPUS, με το οποίο μετράται η πυκνότητα, οι θερμικές και μηχανικές ιδιότητες της επιφάνειας του κομήτη. Προσαρμοσμένος σε αυτό το εργαλείο είναι αισθητήρας που επρόκειτο να βυθιστεί σε βάθος 40 εκατοστών στην επιφάνεια του κομήτη, ωστόσο φαίνεται πως δεν τα κατάφερε τελικά, μια και χτύπησε σε σκληρό πάγο.

Βέβαια, οι επιστήμονες ελπίζουν το MUPUS να λειτουργήσει ξανά εφόσον φτάσει αρκετό ηλιακό φως στο Φίλαι και φορτίσουν οι μπαταρίες του, όταν ο κομήτης πλησιάσει στον ήλιο.