Ρήξη με χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση

  • Ρήξη με χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο προτού απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σκηνικό ρήξης με την τρόικα καλλιεργεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καταλάβουν οι δανειστές ότι αν επιμείνουν στις παράλογες απαιτήσεις τους, τότε θα έχουν άλλον συνομιλητή. Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο η κυβέρνηση καλεί να κατεβάσει τους τόνους ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κράτησε πάνω από δύο ώρες ενώ κατά διαστήματα συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό του σκηνικού που διαμορφώνει η κυβέρνηση σε σχέση με την τρόικα είναι η δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε  ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα», παρ’ όλο που σήμερα ανακοινώθηκε ότι τα κόκκινα δάνεια για τα στεγαστικά πάνε για το 2015.

Δύσπιστοι οι ετέροι

Όπως ξεκαθάρισε «εμείς (σ.σ. η κυβέρνηση) πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Οι εταίροι μας», παραδέχτηκε, «είναι δύσπιστοι, παρότι δέχονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος». 

Σε αυτό το σημείο πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα, αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση για τον αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο «κολλάει» η διαπραγμάτευση ο Ε. Βενιζέλος απάντησε: «Θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση. Δεν θα ζητήσουμε ξανά θυσίες από τον πολίτη, λέμε όχι σε άλλα μέτρα λιτότητας».

Στήριξη σε Χαρδούβελη

Αναφορικά με τις προβλέψεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η τριμερής «έχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εταίροι επιθυμούν η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση».

Ερωτηθείς για τον Γκίκα Χαρδούβελη είπε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει πλήρως, καθώς «δεν μπορεί να στοχοποιείται για λάθη που δεν έγιναν επί δικών του ημερών».

Αναφορικά με τις αξιώσεις της τρόικας κατά της ρύθμισης των 100 δόσεων ξεκαθάρισε ότι «οι 100 δόσεις υπάρχουν (σ.σ. είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους)» Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει θέμα με τον ΕΝΦΙΑ. «Προσπαθούμε να βρούμε λύση» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «κάποιοι είχαν "λυσσάξει" εναντίον του ΕΕΤΗΔΕ».

Αυτό, όπως είπε, είναι και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό.