18 Νοέμβριος 2014, 18:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2014, 18:55

Άσκηση ετοιμότητας αποφασίστηκε στην σύσκεψη για τους σεισμούς

  • Άσκηση ετοιμότητας αποφασίστηκε στην σύσκεψη για τους σεισμούς
    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Βασίλη Κικίλια, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ανδρεουλάκος (αριστερά) και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας (δεξιά).

Τη διενέργεια έκτακτης άσκησης στην οποία θα συμμετέχουν αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, ΕΚΑΒ αλλά και επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πολεοδόμοι, τεχνικοί καθώς και εργαζόμενοι σε Οργανισμούς όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τους σεισμούς που ταρακούνησαν την Αθήνα.

Η έκτακτη άσκηση, που σκοπό έχει να δοκιμάσει στην πράξη το σχέδιο αντιμετώπισης μιας μεγάλης καταστροφής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Το σενάριο έχει αναλάβει να το συντάξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Βέβαια, όπως έγινε γνωστό και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο στρατός έχει πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστάσεων. Ονομάζεται «Αρμαγεδδών» αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και δεν είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητά του.

Όπως είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ζητούμενο είναι η πρόληψη των φαινομένων και όχι η εκ των υστέρων δραστηριοποίηση των φορέων, όσο αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό με τα υπάρχοντα τεχνικά και επιστημονικά μέτρα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ομαλή και χωρίς προβλήματα συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος έσπευσε να προλάβει τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων διευκρινίζοντας ότι η σημερινή σύσκεψη για τον σεισμό ήρθε σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα. «Αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής», επανέλαβε.