18 Νοέμβριος 2014, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2014, 16:32

Να κάνουμε από κοινού έρευνες και να μοιραστούμε τα λεφτά!

  • Τσαβούσογλου για βομβαρδισμούς στη Συρία: Στοχοθετούμε μόνο τρομοκράτες
    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την αποκάλυψη που έκανε το pontos-news.gr για τα σχέδια της Άγκυρας να μετατρέψει σε γκρίζα ζώνη την Κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαίωσε πλήρως με δηλώσεις του o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι δεν έχουν καμία εγκυρότητα οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και (κατά την πάγια θέση της Άγκυρας) ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, έχει ίσα δικαιώματα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, κατά τη λογική του, οι γεωτρήσεις της Λευκωσίας θα πρέπει να γίνουν από κοινού με το μόρφωμα των Τουρκοκυπρίων διαφορετικά να ιδρυθεί κοινή εταιρία, να γίνουν έρευνες και να διαμοιραστούν τα εισοδήματα στις δύο πλευρές.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε να σταματήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Η κρίση, υπενθυμίζουμε, ξεκίνησε στην Κύπρο όταν η Άγκυρα απέστειλε στην περιοχή το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες πριν από το προγραμματιζόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, δείχνοντας τις προθέσεις των Τούρκων καθ’ οδόν προς την Αθήνα.