18 Νοέμβριος 2014, 16:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2014, 16:06

Μακελειό σε συναγωγή στα Ιεροσόλυμα

  • Μακελειό σε συναγωγή στα Ιεροσόλυμα
  • Μακελειό σε συναγωγή στα Ιεροσόλυμα
  • Μακελειό σε συναγωγή στα Ιεροσόλυμα
  • Μακελειό σε συναγωγή στα Ιεροσόλυμα

Κρατώντας μπαλτάδες και τσεκούρια και αποφασισμένοι να κάνουν κακό εισέβαλαν σήμερα δύο ένοπλοι σε εβραϊκή συναγωγή σε γειτονιά υπερορθοδόξων, στη δυτική Ιερουσαλήμ. Κατά την αιματηρή επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις ραβίνοι –οι τρεις γεννημένοι στις ΗΠΑ και ο ένας στην Αγγλία– και ακόμα έξι Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, ενώ νεκροί έπεσαν από τα πυρά της αστυνομίας και οι δύο δράστες.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας είπε ότι οι δράστες ήταν Παλαιστίνιοι από τη συνοικία Τζάμπελ Μουκάμπερ και φέρονται να είχαν συγγενική σχέση. Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη συγγενείς των δραστών, αναφέρει πως πρόκειται για τους Οντάι Αμπέντ Τζαμάλ, 22 ετών, και Γκασάν Μουχάμεντ Αμπού Τζαμάλ, 32 ετών.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ανέλαβε την ευθύνη. Παράλληλα η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Άλι Μούσταφα, κάλεσαν τους Παλαιστινίους να «ενώσουν τις δυνάμεις τους στην αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε δριμύτατη απάντηση «με σιδηρά πυγμή στις δολοφονίες των Εβραίων». Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς ανακοίνωσε ότι θα καταστραφούν τα σπίτια των τρομοκρατών και θα αρθούν ορισμένοι περιορισμοί που σχετίζονται με την οπλοκατοχή προκειμένου οι Ισραηλινοί να μπορούν να προστατευτούν.

Την επίθεση καταδίκασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έκανε λόγο για ενέργεια «απόλυτου τρόμου». 

Για «αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι την «καταδικάζει απερίφραστα».