10 Ιούνιος 2013, 07:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:32

Μόρις Σέντακ: Γιατί τον τιμά η Google

  • Μόρις Σέντακ: Γιατί τον τιμά η Google

Στον εντελώς ξεχωριστό συγγραφέα και εικονογράφο παιδικών βιβλίων, Μορίς Σεντάκ, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Τα έργα και οι ήρωες του Μορίς Σεντάκ, παίρνουν μορφή και τρέχουν στο ημικυκλικό doodle της Google για να τιμήσουν τα 85 χρόνια από τη γέννηση του.

Το 1963 ο Μόρις Σέντακ έγραψε και εικονογράφησε ένα παραμύθι μόλις είκοσι σελίδων και με μόλις καμιά τριανταριά αράδες συνολικά.

Το «Where the wild things are» έγινε διαχρονική επιτυχία επειδή αποδίδει ιδανικά την παιδική ψυχολογία. Αθωότητα, φαντασία, παιχνίδια αλλά και έφεση στους κινδύνους και στις αταξίες χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία.

Ο Μαξ -σύμπτωση που τον ήρωα του παραμυθιού υποδύεται ένας αληθινός Μαξ-, όπως κάθε παιδί, σκέφτεται τις σκανδαλιές αλλά κρύβει μέσα του ευαισθησία και ανασφάλεια, που εντείνονται κάθε φορά που θεωρεί ότι οι άλλοι (οι γονείς κυρίως) δεν τον καταλαβαίνουν. Το να ψάξει καταφύγιο σε τόπους μαγικούς είναι φυσιολογικό και λυτρωτικό. Το διαφορετικό παραμύθι που κατασκευάζει ο Τζονζ δεν έχει ούτε ίχνος ψηφιακής επέμβασης. Τα πάντα είναι αυθεντικά και ζωντανά.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1928 ο Μορίς Σέντακ, στους κόλπους μιας οικογένειας Πολωνών Εβραίων, και έχοντας περάσει δύσκολη παιδική ηλικία, περιορισμένη από ασθένειες αλλά κι ένα κλειστοφοβικό συγγενικό περιβάλλον, ο Σέντακ πέρασε τις αναμνήσεις του στο χαρτί και κατέθεσε περισσότερα από 50 εικονογραφημένα βιβλία.

Διαβόητα στρυφνός, έφτασε να θεωρείται στις ΗΠΑ ο «Πικάσο των παιδικών βιβλίων», ενώ κέρδισε πολλά βραβεία για τις εικονογραφήσεις του.

Το 1970 τιμήθηκε με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν από τη σουηδική κυβέρνηση, ενώ το 1996 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον τίμησε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου.