8 Ιούνιος 2013, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:32

Ποια είναι η μια και μοναδική λέξη για την ανθρώπινη ευτυχία;

  • Ποια είναι η μια και μοναδική λέξη για την ανθρώπινη ευτυχία;

Χρειάστηκαν 75 ολόκληρα χρόνια έρευνας και μελέτης της ανθρώπινης ανάπτυξης για να βρεθεί ότι η ευτυχία του ανθρώπου βασίζεται πάνω σε μια και μοναδική λέξη.

Η έρευνα που ξεκίνησε το 1938 παρακολούθησε 268 φοιτητές του Χάρβαρντ για 75 χρόνια, μετρώντας ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών, ανθρωπολογικών χαρακτηριστικών, μαζί με στοιχεία της προσωπικότητας – από το IQ μέχρι τις συνήθειες στο αλκοόλ, τις οικογενειακές σχέσεις – σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο στην ευτυχία του ανθρώπου.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής, είναι η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της θέρμης των σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους και της υγείας και της ευτυχίας στα γηρατειά.

Ειδικότερα:

Οι άντρες που είχαν «θερμές» σχέσεις με τις μητέρες τους στην παιδική τους ηλικία κατά μέσο όρο κέρδιζαν σημαντικά περισσότερα χρήματα από τους άντρες που μεγάλωσαν με αδιάφορες μητέρες. Οι άντρες που είχαν κακές σχέσεις με τη μητέρα τους στην παιδική τους ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθούν από άνοια σε προχωρημένη ηλικία.

Επίσης, οι καλή σχέση με τον πατέρα στα παιδικά χρόνια οδηγούν σε χαμηλότερα ποσοστά άγχους, μεγαλύτερη απόλαυση των διακοπών και αύξηση της «ικανοποίησης από τη ζωή» σε ηλικία 75 ετών.

Ένας από τους ερευνητές, με δικά του λόγια, ανέλυσε τα αποτελέσματα ως εξής:

«Tα 75 χρόνια έρευνας και τα 20 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν κατέληξαν σε ένα απλό συμπέρασμα:

Ευτυχία είναι η αγάπη. Τέλος».

Πηγή: sciencearchives.wordpress.com

Διαβάστε ακόμη:

Ευτυχία: Άπιαστο όνειρο ή πραγματικότητα;