18 Νοέμβριος 2014, 07:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2014, 07:52

Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε τη βόρεια Εύβοια

  • Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε τη βόρεια Εύβοια

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H πρώτη δόνηση έγινε στη 1:05, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, στη 1:09, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Ακολούθησαν φθίνουσες μετασεισμικές δονήσεις.

Αισθητός μέχρι τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο

Η διπλή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, ενώ ταρακούνησε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης.

Συμπλήρωσε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.