7 Ιούνιος 2013, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:33

Τροϊκανός πόλεμος με όμηρο και πειραματόζωο την Ελλάδα

  • Τροϊκανός πόλεμος με όμηρο και πειραματόζωο την Ελλάδα

Στον τροϊκανό πόλεμο η Ελλάδα είναι όμηρος και πειραματόζωο της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, που ισούται με έκρηξη βόμβας στα θεμέλια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων.

η οποία επικαλείται ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο που φέρεται να απέστειλε το ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ουσία την εγκαλεί, γιατί ανάγκασε το «Ταμείο» να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επί της ουσίας τον μόνο που πρόκειται να βοηθήσει «αγοράζοντάς» του χρόνο, είναι τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και όχι την ίδια την Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, το ΔΝΤ ήταν από την αρχή αντίθετο στην ένταξη της χώρας μας στο πακέτο διάσωσης καθώς δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα σχετικά κριτήρια. Μάλιστα, το ταμείο παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το εξαιρετικά διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα δημοσίως τα στελέχη του υποστηρίζουν το αντίθετο.

Και τα «βέλη» κατά της Ευρωζώνης συνεχίζονται με τους συντάκτες του άρθρου να υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο όφελος από το «πακέτο» του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο πολύ η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη στην οποία «έδωσε χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας που θα προστάτευε τα υπόλοιπα ευάλωτα κράτη-μέλη και απέτρεψε πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο βασικό σημείο της κριτικής που φαίνεται να ασκεί το ΔΝΤ απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης έχει να κάνει με την καθυστέρηση, κατά τους συντάκτες του εγγράφου, της αναδιάρθρωσης του χρέους που τελικά έγινε τον Μάιο του 2012. Για το Ταμείο υπεύθυνες για την καθυστέρηση είναι οι τράπεζες που διακρατούσαν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους και ασκούσαν πολιτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις, δε, θεωρούσαν ότι η ύπαρξη υψηλού χρέους θα λειτουργούσε ως κινητήριος μοχλός προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος.

Από την κριτική του Ταμείου δεν ξεφεύγει ούτε και η Κομισιόν για την οποία υποστηρίζει ότι «δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης» προσθέτοντας ότι εστίαζε περισσότερο στη «συμμόρφωση με τις νόρμες της Ε.Ε. παρά στην επίδραση στην ανάπτυξη».
Όσο για τη συμφωνία αυτή καθ' αυτή χαρακτηρίζεται «ασυνήθιστη» και σημειώνεται ότι «κανένας από τους εταίρους στην τρόικα δεν τη θεωρούσε ιδανική», τονίζοντας ότι «υπήρχαν σημαντικές διαφορές απόψεων εντός της τρόικα, ειδικά όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη».

Στην έκθεση ο διεθνής οργανισμός επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν κατόρθωσαν να επιβάλλουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα τονωνόταν ο ιδιωτικός τομέας, και αναφέρεται ότι «ο πόνος της προσαρμογής μοιράστηκε δυσανάλογα στην κοινωνία». Παραδέχεται πάντως ότι δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά προηγούμενα για αυτό το τεράστιο μέγεθος περικοπών των δαπανών και φορολογικών αυξήσεων που πέτυχε η Ελλάδα, για να φτάσει στους επιθυμητούς στόχους.

Το ΔΝΤ δεν εξηγεί, πάντως, ούτε γιατί έκανε τις επιλογές που έκανε , ούτε γιατί συμφώνησε με τις αναλύσεις της τρόικα που σήμερα λέει ότι ήταν εσφαλμένες και περιορίζεται στο ότι το προσωπικό του «ευθαρσώς αναφέρθηκε» στους κινδύνους εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ στην ίδια εφημερίδα σήμερα, αναφέρει, ότι η Ελλάδα ίσως να μπορέσει να βγει στις αγορές μέχρι το 2014... Σε αυτή την περίπτωση ή η κα. Λαγκάρντ μας κοροϊδεύει επισήμως ή ισχύουν όσα αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύει η WSJ. Σίγουρα πάντως δεν είναι δυνατόν να ισχύουν ταυτόχρονα και τα δύο.

 Η Κομισιόν «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ

Την κάθετη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή διαφωνεί σε δύο βασικά σημεία: Τόνισε ότι πρώτον, η Επιτροπή διαφωνεί με τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως μια εμπροσθοβαρής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα ήταν επιθυμητή. Όπως υποστήριξε ο Σ. Ο' Κόνορ, η έκθεση του ΔΝΤ αγνοεί τον αλληλένδετο χαρακτήρα των χωρών της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους θα είχε αναμφίβολα διαστάσεις συστημικού χαρακτήρα και θα υποβάθμιζε τη σημασία του προγράμματος.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, η Επιτροπή διαφωνεί κάθετα ότι δεν έγιναν αρκετά για να εντοπιστούν διαρθρωτικά μέρα αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. «θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος και αβάσιμο και η Κομισιόν υπήρξε κινητήρια δύναμη ώστε να δοθεί βάρος στο πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Στη συνέχεια, ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι σήμερα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε πενταετές υψηλό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα και υπάρχει πλήρης συμφωνία της τρόικας και της Ευρωζώνης είναι να υπάρξει "πολιτική ιδιοκτησία" της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να βασίζεται στο ότι πρέπει ακόμη πολλά να γίνουν, είπε.

 

Ο Σ. Ο' Κόνορ επιχείρησε ακόμη να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.

Πηγή: spirospero.gr