17 Νοέμβριος 2014, 13:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2014, 13:45

Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

  • Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο
  • Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.

Από το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στην Πατησίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Αναμεσά τους πολλά μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους φθάνουν στο μνημείο για να αφήσουν ένα γαρίφαλο.

Η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένη με κόκκινα γαρίφαλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ο χώρος του Πολυτεχνείου έγινε και φέτος σημείο μνήμης για σχολεία, φορείς, κόμματα και εκπροσώπους εργαζομένων, που κατέθεσαν στεφάνια ή ένα λουλούδι – τιμή σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική στο χώρο του Πολυτεχνείου και γύρω από αυτό, αλλά στην ευρύτερη περιοχή περί το κέντρο των Αθηνών έχουν πάρει θέσεις περίπου 7.000 αστυνομικοί. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, και σε αστυνομικό κλοιό εκτός από τη Νομική Σχολή και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο βρίσκονται η πρεσβεία των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών και η Βουλή.

Η πορεία από το Πολυτεχνείο προς το Σύνταγμα και την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη για τις 15:00. Ήδη κλείνουν δρόμοι και γίνονται τροποποιήσεις σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ κλείνουν και σταθμοί μετρό

Στη Θεσσαλονίκη

Με τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κορυφώνονται οι εκεί εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στις 16:00 θα συγκεντρωθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέλη των ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, ΚΝΕ και ΣΦΕΑ, ενώ για τις 17:00 έχουν δώσει ραντεβού στο ίδιο σημείο φοιτητικές οργανώσεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ και αντιρατσιστικές οργανώσεις. Τέλος, στις 18:00 μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα.

Από το πρωί άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος στο Πολυτεχνείο και να καταθέτει στεφάνια στο μνημείο μπροστά από τη σχολή. Οι φοιτητές δεν επέτρεψαν στον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, να πλησιάσει το μνημείο και να καταθέσει στεφάνι. Έφτασε μέχρι την είσοδο της σχολής όπου εμποδίστηκε, οπότε άφησε το στεφάνι στην είσοδο. Οι φοιτητές όμως το πέταξαν μακριά.