17 Νοέμβριος 2014, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2014, 13:50

Εκατομμύρια βακτήρια σε ένα και μόνο φιλί

  • Εκατομμύρια βακτήρια σε ένα και μόνο φιλί
    Από την υπέροχη δουλειά του Adam Martinakis που αποθεώνει το φιλί

Ένα παθιασμένο φιλί, λίγων δευτερολέπτων, αρκεί για να εκτοξεύσει ένα ζευγάρι σε άλλη διάσταση. Όμως από ό,τι λένε οι ειδικοί, αρκεί και για να μεταφερθούν από τον έναν στο άλλον σύντροφο έως και 80 εκατ. βακτήρια!

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Μικροβιολογίας του Ολλανδικού Οργανισμού Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Ερευνών (ΤΝΟ) με δείγμα 21 ζευγάρια.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση Microbiome, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ρέμκο Κορτ παρακολούθησαν τα ζευγάρια προκειμένου να μάθουν τις συνήθειές τους σχετικά με το πώς τους αρέσει να φιλιούνται. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα δείγματα που πήραν από τη γλώσσα και το σάλιο τους. Και τι βρήκαν;

  • Κάθε άνθρωπος φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων, η σύνθεση των οποίων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους έρχεται κανείς σε στενή και συχνή επαφή.
  • Αρκούν 10 δευτερόλεπτα για να μεταφερθούν 80 εκατ. βακτήρια από το ένα στόμα στο άλλο.
  • Ένα ζευγάρι που φιλιέται με πάθος και σχετικά μεγάλη συχνότητα, τουλάχιστον εννιά φορές την ημέρα, αποκτούν τις ίδιες κοινότητες μικροοργανισμών στο στόμα τους.