4 Ιούνιος 2013, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 12:25

Η Αγκυρα αντιδρά για γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή

  • Η Αγκυρα αντιδρά για γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκαλεί, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η πρόταση νόμου για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει τα ρατσιστικά εγκλήματα και ειδικά η αναφορά σε γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί από την Ελληνική Βουλή.

Της Δωρας Αντωνιου

Η τουρκική αντίδραση αφορά, βεβαίως, τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων, για τις οποίες υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Βουλής. Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένα στελέχη, έχουν φθάσει ήδη τα πρώτα δείγματα έντονης δυσφορίας της Αγκυρας. Η τουρκική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ενόχλησή της για τις εν λόγω αποφάσεις της ελληνικής Βουλής, οι οποίες αποτελούν «κόκκινο πανί» για την τουρκική ηγεσία.

Μόλις προ ημερών, άλλωστε, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, για άλλη μία φορά, διατυπώθηκαν οι ενστάσεις της Αγκυρας, καθώς και επικρίσεις για την επέτειο μνήμης, με αναφορά σε «ρατσιστικές πρωτοβουλίες» και σε «διαστρέβλωση της κοινής ιστορίας Ελλήνων και Τούρκων» που «δηλητηριάζει» την ελληνοτουρκική φιλία. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι και η νομοθετική πρωτοβουλία θα τύχει ανάλογης επίσημης αντίδρασης από τουρκικής πλευράς, την οποία και αναμένουν, εφόσον η πρόταση φθάσει στη Βουλή. Για την Αθήνα δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης στις τουρκικές αντιδράσεις, καθώς, όπως οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, η Ιστορία δεν αλλάζει και τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν ούτε να διαγραφούν ούτε να ωραιοποιηθούν, ώστε να προσαρμόζονται κατά περίπτωση στις προτιμήσεις του καθενός.

Πάντως, το ζήτημα αναμένεται να λειτουργήσει ως νέα πηγή έντασης στις διμερείς σχέσεις και να επιφέρει τριβές. Είναι, άλλωστε, γνωστή η επιμονή της Τουρκίας και η διαρκής διπλωματική κινητικότητά της, μέσω της οποίας προσπαθεί να σταματήσει την αναγνώριση των γενοκτονιών των Ποντίων και των Αρμενίων. Στις ΗΠΑ, οι διπλωματικές αρχές της Αγκυρας και οι οργανώσεις της τουρκικής ομογένειας συνεχώς κινητοποιούνται για να σταματήσουν την υιοθέτηση ψηφισμάτων για τη γενοκτονία των Αρμενίων, που σε τακτά χρονικά διαστήματα προωθούνται στην αμερικανική Γερουσία. Η πρόθεση της Γαλλίας, δε, να νομοθετήσει την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων προκάλεσε μεγάλη κρίση στις σχέσεις Αγκυρας - Παρισιού. Ενδεικτική της σφοδρής ενόχλησης που προκαλεί στην Αγκυρα οποιαδήποτε πρωτοβουλία και αναφορά σε σχέση με τη διάπραξη γενοκτονιών από την Τουρκία, είναι η αντίδρασή της, μόλις πριν από τρεις ημέρες, στην κατάθεση, στην Αυστραλία, ψηφίσματος από τον βουλευτή Νέας Νότιας Ουαλλίας, Φρεντ Νάιλ, για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και των Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα, καταδικάζοντας το σχετικό ψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, δε, ότι το σχετικό ψήφισμα, που είναι γεμάτο «ανακρίβειες» και «υπερβολές», υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο.

Της Δωρας Αντωνιου

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα:

Η Τουρκία καταδικάζει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Αυστραλία

Τι απαντά η Αυστραλία στην Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονιάς των Ελλήνων