Μέχρι το 2016 οι χαμηλές εισφορές στον ΟΑΕΕ (πίνακας)

  • Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τα κόκκινα δάνεια επιχειρηματιών
    Φωτ.: Αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για δύο ακόμα χρόνια, έως και το τέλος του 2016, θα έχουν τη δυνατότητα οι συνεπείς ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία με μικρότερες εισφορές.

Η ευεργετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας πλησίαζε στη λήξη της και έτσι με τη νέα χρονιά οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να επιστρέψουν στην αρχική ασφαλιστική κατηγορία που είχαν ενταχθεί. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες έρχεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει ανάσα σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αφού οι χαμηλές εισφορές θα ισχύουν έως και το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η νέα παράταση δίνεται για να μπορέσουν οι ασφαλισμένοι να ανταποκριθούν στην καταβολή των εισφορών τους αλλά και να είναι συνεπείς στην εξόφληση των προηγούμενων οφειλών.


Πίνακας ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ

Η δυνατότητα να πληρώνει κάποιος χαμηλότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ ισχύει μόνο για όσο διάστημα καταβάλει κανονικά το τρέχον ποσό αλλά και τις δόσεις της τυχόν ρύθμισης.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ο ασφαλισμένος πληρώνει λιγότερα από 70 έως 100 ευρώ χωρίς ωστόσο να δημιουργεί πρόβλημα στο Ταμείο αφού το ύψος  εισφορών αντιστοιχείται στη σύνταξη που θα χορηγηθεί.

Σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να καταβάλει έστω και το χαμηλότερο ασφάλιστρο επανέρχεται αυτόματα στην κατηγορία που ανήκε.