16 Νοέμβριος 2014, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2014, 10:49

Ερντογάν: Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, όχι ο Κολόμβος!

  • Ερντογάν: Μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, όχι ο Κολόμβος!
    Ταγίπ Ερντογάν εναντίον Χριστόφορου Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής

Απίστευτο και όμως… ερντογανικό! Μπορεί σε όλα τα σχολεία του κόσμου τα παιδιά να διδάσκονται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Ισπανός θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και ναύαρχος, έμεινε στην ιστορία επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492, φαίνεται όμως ότι λογαριάζουν χωρίς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που οργανώθηκε από τις τουρκικές αρχές, ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν φτάσει στην Αμερική ήδη από το 1178.

Στην ομιλία, που μεταδόθηκε και από την τηλεόραση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το Ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος».

Η βεβαιότητα του Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται σε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1996 από τον ιστορικό Γιούσεφ Μρούεχ και έχει ως πηγή ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο του Κολόμβου. Στο απόσπασμα αυτό ο Ισπανός θαλασσοπόρος έκανε λόγο για ένα τζαμί στην Κούβα. Την ριζοσπαστική άποψη του Μρούεχ, και εσχάτως του Ερντογάν, δεν ασπάζονται πολλοί μουσουλμάνοι ιστορικοί και θεολόγοι που διευκρινίζουν ότι με τη λέξη «τζαμί» περιγράφονταν απλά το σχήμα ενός τοπίου.

Αυτό, βέβαια, δεν πτόησε τον Ταγίπ Ερντογάν που έσπευσε να δηλώσει έτοιμος να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός τζαμιού στο σημείο που περιγράφει ο Κολόμβος. «Θα ήθελα να το συζητήσω με τους κουβανούς αδελφούς, ένα τζαμί θα πήγαινε και σήμερα μια χαρά στον λόφο αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.