15 Νοέμβριος 2014, 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2014, 18:29

Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς στο ψευδοκράτος

  • Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς στο ψευδοκράτος
    Φοιτητική διαδήλωση στη Λευκωσία χθες κατά του ψευδοκράτους.(Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

«Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους στο υπό κατοχή τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εμμονή εδώ και 31 χρόνια στο μύθευμα της ανεξάρτητης "ΤΔΒΚ" αποτελεί κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς έννομης τάξης και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» τονίζει, με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τους εορτασμούς σήμερα της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

«Η Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων, στα οποία προστίθεται τώρα με προκλητικό τρόπο η κατάφωρη παραβίαση από τουρκικής πλευράς του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ένα κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση χωρίς αναγνώριση δύο λαών στην Κύπρο»

Στο ψευδοκράτους μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ και ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Φαχρί Κασίργκα. Συναντήθηκαν με τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος επανέλαβε την πίστη του στον ρόλο της «μητέρας - πατρίδος» Τουρκίας και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αναστολή συμμετοχής της στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του ο Τζεμίλ Τσιτσέκ τόνισε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού, χωρίς αναγνώριση δύο λαών στην Κύπρο και ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους», οι οποίοι, όπως είπε, δεν αποτελούν μια μειονότητα.

Να φύγει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ ζητούν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή και για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης απόσυρσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και ακύρωσης της τουρκικής NAVTEX.

Τη ξεκάθαρη θέση αυτή εξέφρασε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο αμερικανός πρέσβης στο νησί Τζον Κόνινγκ. 

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι το «Μπαρμπαρός» παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και τη νομιμότητα.

Απέρριψε δε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου είναι ξεκάθαρη.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου πήραν Ρωσία και Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο Ρώσος πρεσβευτής Στανισλάβ Οσάντσι μετέφερε τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και επισήμανε ότι ισχύουν στο ακέραιο αυτά που συζητήθηκαν μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μιλάνο. Σημειώνεται πώς αναμένεται επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα.

Αλλά και ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε με ρηματική διακοίνωση τη στήριξη της Κίνας στη Λευκωσία και στο δικαίωμα της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, χθες, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών πραγματοποίησαν αντικατοχική  εκδήλωση. Στο πλαίσιο αυτής, φοιτητές και μαθητές κρατώντας σημαίες και πανό συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.