16 Νοέμβριος 2014, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2014, 12:03

Μαθήματα ιστορίας για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

  • Μαθήματα ιστορίας για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίζουν με μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης τα μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού διευρύνοντάς τα φέτος για να περιλάβουν όλον τον Ελληνισμό της Ανατολής (Καππαδοκία, Μικρά Ασία και Θράκη). Η διδασκαλία θα γίνεται στο 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Μολονότι νωρίς ακόμα, αφού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την άνοιξη, το Μάρτιο για την ακρίβεια, οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα το πρόγραμμα και τους διδάσκοντες, όλοι τους καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες ιστορίας. 

Το πρόγραμμα των μαθημάτων-διαλέξεων αναλυτικά:

2/3/2015: «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης (1923-2000) - Εκπαίδευση και Πολιτική». Αντώνης Παυλίδης, διδάκτωρ ιστορίας, σχολικός σύμβουλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. 

9/3/2015: «Η Καππαδοκία: Ιστορία και πολιτισμός». Θανάσης Καραθανάσης, καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

16/3/2015: «Ιστορικές προσωπικότητες της Καππαδοκίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Νίκος Ιντζεσίλογλου, καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

30/3/2015: «Εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύ Μπαγκείου Γυμνασίου Κορυτσάς και Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης». Αδελαΐς Ισμυρλιάδου, διδάκτωρ Ιστορίας και σχολική σύμβουλος.

20/4/2015: «Όψεις  του ευρύτερου Μικρασιατικού Ελληνισμού στον περιοδικό Τύπο της Σμύρνης, η περίπτωση των περιοδικών Όμηρος και Κόσμος». Στάθης Πελαγίδης, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

27/4/2015: «Γλωσσογεωγραφία Ανατολικής και Βόρειας Θράκης». Παύλος Αλμπανούδης, διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

4/5/2015: «Το Λαϊκό ποντιακό παραμύθι». Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 

11/5/2015: «Η Τραπεζούντα στο χωροχρόνο του πολιτισμού της Ανατολής». Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.