14 Νοέμβριος 2014, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2014, 22:28

Καταγγελία και προειδοποίηση της Οι.Ομ.Κω.

  • Καταγγελία και προειδοποίηση της Οι.Ομ.Κω.

Προβληματισμένη από τη δράση ορισμένων «κτηματομεσιτικών κύκλων» που δρουν με στόχο να υφαρπάξουν πληρεξούσια για ιδιωτικές ελληνικές καταπατημένες-κατασχεμένες περιουσίες στην Τουρκία και να καρπωθούν τις αποζημιώσεις σε βάρος των νόμιμων δικαιούχων είναι η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Οι.Ομ.Κω. «το γεγονός ότι οι κύκλοι αυτοί προσεγγίζουν ακόμα και απογόνους των υπαχθέντων στην αλήστου μνήμης Σύμβαση περί Ανταλλαγής Πληθυσμών (Ελληνορθόδοξους με Οθωμανική υπηκοότητα που είχαν εγκαταλείψει μετά από την 18/9/1912 τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαιρουμένης της Κωνσταντινούπολης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου) αποτελεί πηγή προβληματισμού.  Επίσης προκαλεί εντύπωση ότι έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αρχεία των κτηματολογίων και δημοτολογίων της Τουρκίας που είναι ψηφιοποιημένα ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι παρεμποδίζονται να λάβουν νόμιμα πληροφορίες από τα Κτηματολόγια».

Το pontos-news.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νικόλαο Ουζούνογλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για «μικρά ή μεγάλα ελληνικά κτηματομεσιτικά γραφεία που ψάχνουν παλιά αρχεία από το κτηματολόγιο της Τουρκίας και βρίσκουν περιουσίες, εγκαταλελειμμένες, εν υπνώσει. Στη συνέχεια πηγαίνουν στους νόμιμους δικαιούχους και λένε “δώσε μου ένα πληρεξούσιο για να διεκδικήσω αποζημίωση και θα σου δώσω το 50% όταν την κερδίσω”. Όμως αφού πάρουν το πληρεξούσιο εξαφανίζονται».

Το σχέδιο σφετερισμού των περιουσιών είναι καλά στημένο από Έλληνες ιδιώτες που συνεργάζονται με Τούρκους, με πρόσβαση στο τουρκικό κτηματολόγιο, ενώ «συχνά, για να σε πείσουν να υπογράψεις το πληρεξούσιο λένε ότι εκεί έχουν κάποιον δικηγόρο».

Ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. πρόσθεσε πως «το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά σε αυτό τον τομέα. Πολλές φορές παίρνουν τα χρήματα που αφορούν περιουσίες και μη ανταλλάξιμων πληθυσμών. Από ότι καταλαβαίνω έχουν διασυνδέσεις και μπορούν να πάρουν και τέτοιες αποζημιώσεις. Και προφανώς δεν δίνουν τίποτα σε κανέναν».

Στο παρελθόν, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών έχει επισημάνει προς τις Τουρκικές Αρχές επανειλημμένα την αναγκαιότητα της ίδρυσης υπηρεσίας παροχής συμβουλών προς τα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας της Τουρκίας που τελούν υπό τις εγγυήσεις της διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης και έχουν υποστεί μαζικής κλίμακας αδικίες κατά των περιουσιακών τους δικαιωμάτων ως πολιτών της χώρας.

«Καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση της Τουρκίας να εξασφαλίσει την επανόρθωση και στο θέμα αυτό των αδικιών του παρελθόντος κατά των πολιτών της που τις υπέστησαν επειδή ανήκαν στην Ελληνορθόδοξη μειονότητα» υπογραμμίζει η Οι.Ομ.Κω. στην ανακοίνωσή της.