4 Ιούνιος 2013, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:33

Ποια σημάδια του σώματος μας προειδοποιούν για την υγεία μας;

  • Ποια σημάδια του σώματος μας προειδοποιούν για την υγεία μας;

Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα μας, δίνει προειδοποιητικά σημάδια - μηνύματα, που αν και δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία, μπορεί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία μας, σύμφωνα με το health.com.

Ας δούμε μερικά από τα σημάδια αυτά και ποιο πρόβλημα υγείας μας δείχνουν:

Πρησμένα πόδια

Διάφορες καταστάσεις όπως είναι τα διαστρέμματα, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και ορισμένα φάρμακα, προκαλούν κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα και ευθύνονται εξίσου για τα πρησμένα πόδια.

Όμως, τα πρησμένα άκρα ενδεχομένως να υποκρύπτουν καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η κατακράτηση υγρών μπορεί να συμβαίνει λόγω της κακής λειτουργίας της καρδιάς στην άντληση αίματος.

Κουρασμένα μάτια

Οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι στα μάτια είναι κλασικά χαρακτηριστικά κούρασης από αϋπνία, ξενύχτι, πολλή δουλειά κλπ. Αν ωστόσο, τα κουρασμένα μάτια αποτελούν την καθημερινότητά σας, ίσως πρέπει να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Ο λόγος είναι, ότι το πρήξιμο, που προκαλείται από συσσώρευση υγρού στο λεπτό, χαλαρό δέρμα που βρίσκεται στο κάτω βλέφαρό σας, μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι στη διατροφή σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που έχει το αλάτι, προωθεί την κατακράτηση υγρών σε όλο το σώμα, με όλες τις βλαβερές για τον οργανισμό συνέπειες.

Ξηρό δέρμα

Όλοι κάποια στιγμή παρατηρούν ξηρότητα στο δέρμα τους, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, όπου αυτό συμβαίνει τακτικά, τότε ίσως είναι ένδειξη αφυδάτωσης, η οποία προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Για παράδειγμα η αθηροσκλήρωση, η στένωση των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακή νόσο, μπορεί να επηρεάσει το δέρμα. Στην περίπτωση δε, που φράξουν οι μικροσκοπικές αρτηρίες, που μεταφέρουν το αίμα προς τα άκρα, τότε το δέρμα αντιδρά με ξηρότητα καθώς δεν έχει τις απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται για να είναι λαμπερό.

Τριχοφυΐα 

Η τριχοφυΐα σε περιοχές του σώματος, που δε χρειάζεται να υπάρχει, σίγουρα είναι ενοχλητική. Ωστόσο, εκτός από αντιαισθητική ενδεχομένως να κρύβει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, υπάρχει η υποψία των πολυκυστικών ωοθηκών, μια συνηθισμένη συνθήκη, όπου γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν αυξημένη τριχοφυΐα, η οποία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και σπάνια, ακανόνιστη ή απούσα περίοδο.

Πάνω από το 70% των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν τριχοφυΐα ή υπερτριχοφυΐα, η οποία συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη, τα χέρια ή τα πόδια.

Τριχόπτωση

Το άγχος, ορισμένες ασθένειες, τα φάρμακα, οι ορμονικές αλλαγές και η εγκυμοσύνη στην περίπτωση των γυναικών, συχνά ευθύνονται για την απώλεια μαλλιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται στην υπολειτουργία ή την υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει κατά πόσον ο οργανισμός παράγει φυσιολογικές ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών.

Σκασμένα χείλη

Τα χείλη μπορεί να μαρτυρούν πολλά για την υγεία. Τα σκασμένα, ξηρά χείλη μπορεί να είναι μια αντίδραση σε φαρμακευτική αγωγή, ένα σύμπτωμα μιας αλλεργίας, μίας μόλυνσης ή κάποιας άλλης σοβαρής ιατρικής νόσου.

Για παράδειγμα, οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου Sjogren, μιας διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλεί ξηροφθαλμία και ξηροστομία, καθώς και πόνο στις αρθρώσεις.

Δόντια και ούλα

Τα χαλασμένα δόντια και τα ούλα δεν είναι απλώς σημάδια κακής στοματικής υγιεινής. Το στόμα σας θα μπορούσε να λέει δυσάρεστα πράγματα για την καρδιά και τα οστά σας.

Το 2010, σκωτσέζοι ερευνητές ανέφεραν στο British Medical Journal, ότι το βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ η απώλεια των δοντιών μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την οστεοπόρωση.

Ελιές

Μερικές φορές οι ελιές είναι απλοί ακίνδυνοι όγκοι. Άλλα στις περιπτώσεις των κρεατοελιών, υποβόσκει ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος. Πότε ξεκινά το πρόβλημα;

Εάν παρατηρήσετε μία κρεατοελιά σας, θα δείτε ότι έχει συγκεκριμένο χρώμα και σχήμα. Στην περίπτωση που αντιληφθείτε ότι έχει μεγα                                                                                                                                                                      λώσει, είναι ασύμμετρη, έχει ακανόνιστο περίγραμμα, διαφέρει στο χρώμα, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά ή έχει αλλάξει με κάποιον τρόπο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Το μελάνωμα, η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά.