4 Ιούνιος 2013, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2015, 13:03

Κερασόπιτα από την Κερασούντα και γλυκό κεράσι

  • Κερασόπιτα από την Κερασούντα και γλυκό κεράσι

Το pontos-news.gr σας προτείνει κερασόπιτα και γλυκό κουταλιού κεράσι, όπως τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές στον Πόντο. Κατά τους αρχαίους Έλληνες τα κεράσια προήλθαν από την Κερασούντα, και Κερασινόν ονόμαζαν οι Πόντιοι τον Ιούνιο (το μήνα των κερασιών).

ΥΛΙΚΑ

ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • ½ φλ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου (η αυθεντική συνταγή είναι με βούτυρο γάλακτος)
  • 100 ml τάν'
  • 3 κ.σ. λικέρ κεράσι ή κονιάκ
  • ξύσμα λεμονιού
  • 500 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι

ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ

  • 1 κιλό κεράσια χωρίς κουκούτσι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 1 φλ. του καφέ νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΚΕΡΑΣΟΠΙΤΑ

  1. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα.
  2. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε τα αυγά και το λικέρ κεράσι.
  3. Ρίχνουμε το τάν' και χτυπάμε όλα τα υλικά για 3΄.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. και αδειάζουμε το μίγμα. Από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 180°. 
  6. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο κι όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με παγωτό ή περιχύνουμε με γλυκό κεράσι.

 ΓΛΥΚΟ ΚΕΡΑΣΙ

  1. Πλένουμε τα κεράσια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Σιγά-σιγά δυναμώνουμε τη θερμοκρασία, αλλά όχι στη μεγαλύτερη βαθμίδα, και καθώς βράζουν τα κεράσια αφαιρούμε τον αφρό.
  3. Ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού, προσθέτουμε την κανέλλα και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  4. Το σιρόπι έχει δέσει αν πάρουμε με κουταλάκι και ρίξουμε μια σταγόνα σε πιατάκι και δεν απλώσει.
  5. Όταν γίνει το γλυκό αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια τοποθετούμε σε γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
  6. Κλείνουμε το καπάκι τους και τα βουτάμε ανάποδα για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό. Με αυτό τον τρόπο τα βάζα κλείνουν αεροστεγώς.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr