14 Νοέμβριος 2014, 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2014, 19:26

Η ροδίτικη ιστορία εισβάλλει στο Λούβρο

 • Η ροδίτικη ιστορία εισβάλλει στο Λούβρο
  Γυναικείο κόσμημα για το κεφάλι, ροδίτικης κατασκευής, από κράμα χρυσού και αργύρου με ανάγλυφες παραστάσεις. Σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Η ροδίτικη ιστορία εισβάλλει στο Λούβρο
  Κεραμεικό από άργιλο που απεικονίζει μάχη ανάμεσα σε Έκτορα και Μενέλαο. Βρέθηκε στην Κάμειρο και σήμερα είναι στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Η ροδίτικη ιστορία εισβάλλει στο Λούβρο
  Κρεμαστό κόσμημα-μενταγιόν από χρυσό και άργυρο του 7ου αιώνα. Βρέθηκε στην Κάμειρο και σήμερα είναι στο Μουσείο του Λούβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Η ροδίτικη ιστορία εισβάλλει στο Λούβρο
  Κωνικό Ρυτό για χοές από άργιλο. Προέρχεται από την Αργολίδα (1380-1300 π.Χ), βρέθηκε στην Κάμειρο και σήμερα είναι στο Μουσείο του Λούβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 • Η ροδίτικη ιστορία εισβάλλει στο Λούβρο
  Στάμνος από άργιλο (550- 530 π.Χ) διαστάσεων 21x16,9 εκατ. που βρέθηκε το 1934 στην Ιαλυσό από Ιταλούς ανασκαφείς και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Ρόδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Ρόδος: Ένα ελληνικό νησί στις πόρτες της Ανατολής». Με αυτό τον τίτλο το Μουσείο του Λούβρου υποδέχεται το νησί των ιπποτών στην πτέρυγα «Ρισελιέ».

Η περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα περιλαμβάνει σπάνια και μοναδικά ευρήματα τα οποία βγήκαν από τις προθήκες τεσσάρων ευρωπαϊκών μουσείων. Είναι η πρώτη φορά που το Λούβρο διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στη Ρόδο, και για το λόγο αυτόν δανείστηκε 80 εκθέματα από το Βρετανικό Μουσείο, 30 από το Μουσείο της Κοπεγχάγης, 150 από το Μουσείο της Ρόδου ενώ 120 εκθέματα υπήρχαν ήδη στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο χρονολογικός ορίζοντας της έκθεσης καλύπτει μια χιλιετία, από τον 15ο έως και τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρουσιάζεται δηλαδή εκτενώς η μυκηναϊκή περίοδος, η ύστερη εποχή του Χαλκού, η γεωμετρική αλλά και η αρχαϊκή περίοδος. Μάλιστα στις τελευταίες αυτές περιόδους η Ρόδος ήταν χωρισμένη σε τρεις πόλεις-κράτη: Τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρο.

Ο στόχος της έκθεσης, όπως λένε οι επιμελητές, είναι να δοθεί η ιστορία των ευρημάτων των ανασκαφών πριν από την ίδρυση της σημερινής πόλης της Ρόδου.

Τι μπορεί να δει κανείς στις προθήκες του Λούβρου; Κοσμήματα, αντικείμενα της καθημερινής ζωής καθώς και επιλεγμένα ευρήματα που προέρχονται από τις νεκροπόλεις της Ιαλυσού και της Καμείρου και αποτελούν ευρήματα των ανασκαφών που είχαν διενεργηθεί από τους Ιταλούς αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής.

Επί ελληνικού εδάφους, οι αρχές της Ρόδου έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να γίνει δυνατή η μεταφορά της έκθεσης και στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο.