14 Νοέμβριος 2014, 16:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2014, 17:00

Δήλωση έκπληξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο

  • Το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις κινήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ – Κατεβαίνει στο βυθό το τρυπάνι της Τotal

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου ζητά από την Ελλάδα να μην κάνει τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η Κύπρος βλέπει να χτίζονται συμμαχίες με θέμα την ΑΟΖ.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα πήραν Ρωσία και Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις της Λευκωσίας, με τον Αμερικανό πρεσβευτή να δηλώνει πως η Τουρκία πρέπει να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο Ρώσος πρεσβευτής Στανισλάβ Οσάντσι μετέφερε τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι υποστηρίζει τη θέση αρχών για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και επισήμανε ότι ισχύουν στο ακέραιο αυτά που συζητήθηκαν μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μιλάνο. Σημειώνεται πως αναμένεται επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στη Μόσχα.

Και ο Κινέζος πρεσβευτής άλλωστε εξέφρασε με ρηματική διακοίνωση τη στήριξη στη Λευκωσία και στο δικαίωμα της να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φαίνεται να υπερβαίνουν τη διπλωματική γραμμή που διατηρούσαν έως τώρα στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων. Με δήλωσή του σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως «θέση των ΗΠΑ είναι η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Barbaros” από την Κυπριακή ΑΟΖ και η ακύρωση της τουρκικής NAVTEX».