14 Νοέμβριος 2014, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2014, 16:28

Συμμάχησαν Ισλαμικό Κράτος και αλ Κάιντα στη Συρία;

  • Συμμάχησαν Ισλαμικό Κράτος και αλ Κάιντα στη Συρία;

Τόπος συνάντησης ένα αγροτόσπιτο στο Αταρέμπ, δυτικά του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.

Χρόνος; Κάποια στιγμή τα μεσάνυχτα την περασμένη εβδομάδα –ίσως στις 2 Νοεμβρίου–, με τη σύσκεψη να κρατά μέχρι περίπου τις 4:00 τα ξημερώματα.

Θέμα: η διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και αλ Κάιντα, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τους αντιπάλους τους. Προτεραιότητά τους οι επιθέσεις κατά των Κούρδων μαχητών σε διαφορά σημεία της Συρίας.

Ποιοι συμμετείχαν; Επτά αρχηγοί της περιοχής και από τις δύο πλευρές, καθώς και κάποια μέλη που μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Την πληροφορία έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP ο Αμπού Μουσαφέρ, ανώτατος αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης και ένας από τους διοικητές των ανταρτών, υπενθυμίζοντας ότι οι τζιχαντιστές πολεμούν πάνω από ένα χρόνο το παρακλάδι της οργάνωσης Μέτωπο Νούσρα, για το ποιος θα επικρατήσει στην αντίσταση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όμως τώρα αποφάσισαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο να κάνουν ανακωχή, αλλά και να συμφωνήσουν για να πολεμήσουν από κοινού τους εχθρούς σε ορισμένες περιοχές στη βόρεια Συρία.

Πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ωστόσο ότι δεν αναμένεται πλήρης συγχώνευση σύντομα, γιατί δεν είναι και εύκολη υπόθεση η ενοποίηση αντίπαλων ομάδων τέτοιας σύνθεσης, αλλά υπογράμμισαν πως παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα.

Πάντως ο Αμερικανός αναλυτής Τομ Τζόσελιν, που καταγράφει την πορεία των τρομοκρατικών οργανώσεων για τον ιστότοπο Long War Journal, είπε ότι δεν έχει κάποια ένδειξη που να επιβεβαιώνει την επίσημη συνεργασία των δυο τρομοκρατικών οργανώσεων στο πεδίο της μάχης. Βέβαια πρόσθεσε ότι υπάρχει πληροφορία πολύ πριν από τη συνάντηση της 2ας Νοεμβρίου που «φαίνεται να συνηγορεί στο ότι οι δυο πλευρές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μεγάλη πίεση στην πλευρά της αλ Κάιντα να προχωρήσει με αυτή τη συμμαχία».

Εάν οι δύο οργανώσεις συνεργαστούν, τότε οι τζιχαντιστές θα είναι πιο αποτελεσματικοί στη Συρία, είπε. «Εάν χύνεται λιγότερο δικό τους αίμα και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα μεταξύ τους προβλήματα, τότε θα γίνει ευκολότερο για τους τζιχαντιστές να κυνηγήσουν τον Άσαντ ή δυνάμεις που στηρίζονται από τη Δύση».

Μια τέτοια συμφωνία, εφόσον αποδειχθεί ότι έχει βάση, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ουάσιγκτον που έχει διαμορφώσει τη στρατηγική αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους με δεδομένο ότι έχει χείριστες σχέσεις με τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.