14 Νοέμβριος 2014, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2014, 15:45

Θα γεμίσουν την καρδιά τους με Ελλάδα

  • Θα γεμίσουν την καρδιά τους με Ελλάδα
    Sam Chekwas και Αιμιλία Φουντά

Πρόγραμμα εκμάθησης βασικών στοιχείων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού θα παρακολουθήσουν 20-30 έφηβοι, ηλικίας από 12 έως 15 ετών, από τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2015 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολεγίου στη Θεσσαλονίκη, θα είναι διάρκειας 60 ωρών και θα διδάξουν σ’ αυτό επιλεγμένοι καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Τους εφήβους θα φέρει στην Ελλάδα ο Νιγηριανός πρέσβης του Ελληνισμού, Σαμ Τσέκουας, ο οποίος είναι απόφοιτος του ΑΠΘ. Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, όπου είναι εκδότης-συγγραφέας και ιδρυτής της «Sam Chekwas Academy».

Όπως ο ίδιος τονίζει σε κάθε ευκαιρία, στην ψυχή του διατηρεί με ιδιαίτερη θέρμη την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, και η πρωτοβουλία του για την έλευση των παιδιών από τις ΗΠΑ αποτελεί ένα δείγμα ευγνωμοσύνης προς τη χώρα που του πρόσφερε τόσο πολλά μέσα από την παιδεία της.

«Έστω και ένα παιδί να γίνει ελληνιστής, για μένα είναι μεγάλο κέρδος. Αυτός είναι και ο σκοπός του προγράμματος. Ελληνισμός είναι για μένα ο άνθρωπος. Ο πόνος του, οι προβληματισμοί του, η παιδεία του και η επιδίωξη της αρετής. Ελληνισμός είναι ο ανθρωπισμός», τόνισε ο Σαμ Τσέκουας.

Από την πλευρά της η Αιμιλία Φουντά, διευθύντρια Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Κολεγίου και πρόεδρος του Ομίλου Θεσσαλονίκης για την UNESCO, ανέφερε ότι σκοπός του προγράμματος είναι η διάχυση του ελληνικού πολιτισμού στη νέα γενιά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέρα από τα μαθήματα γλώσσας, οι έφηβοι από τις ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν διαλέξεις, θα ξεναγηθούν σε μνημεία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, θα διδαχθούν στοιχεία του Ελληνικού Δράματος και θα επιχειρήσουν την παρουσίαση θεατρικής παράστασης.

Να σημειωθεί ότι απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι στο μέλλον να επαναληφθεί το πρόγραμμα με παιδιά από τη Νιγηρία, την πατρίδα του Σαμ Τσέκουας.

Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαμ Τσέκουας στον συνεργάτη του pontos-news.gr Παντελή Σαββίδη.