3 Ιούνιος 2013, 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:34

Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις στην Αλβανία υπόσχεται ο Μπερίσα

  • Οι ΗΠΑ αρνούνται τη στήριξη για τη Μεγάλη Αλβανία

Με την υπόσχεση απαλλαγής από φόρους για ένα διάστημα τριών έως πέντε ετών, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, κάλεσε πρόσφατα τους Αλβανούς μετανάστες, μεταξύ αυτών και όσους διαμένουν στην Ελλάδα, να επιστρέψουν «και να επενδύσουν τις οικονομίες τους» στη χώρα.

Στη δήλωση αυτή προέβη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μέλη της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου εγκαινίασε ένα νέο οδικό άξονα και παρουσίασε το πρόγραμμα και τη στρατηγική του κόμματός του, ενόψει των εκλογών στη χώρα στις 23 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αλβανική οικονομία διακρίνεται από επιβράδυνση, μεγάλη έκθεση στους διεθνείς κλυδωνισμούς και τραπεζικό κλάδο με αρκετά υψηλό επίπεδο επισφαλειών, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται ακόμη και απόψεις για ενδεχόμενο λήψης οικονομικής βοήθειας από ξένους φορείς, όπως το ΔΝΤ. Στη γειτονική χώρα η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των ξένων επενδυτών με σύνολο επενδεδυμένων κεφαλαίων που ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις αντιπροσωπεύουν περί το 28% των συνολικών ξένων επενδύσεων στην οικονομία της χώρας. Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σε έκθεση που δημοσίευσε για την πορεία της οικονομίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), καθώς εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας θα μειωθεί κατά το τρέχον έτος σε 1,5%, από 1,9%, που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες. Η έκθεση αναφέρει ότι η αλβανική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα το περασμένο έτος, όταν η αύξηση της παραγωγής μειώθηκε σε 1,6 %, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, με εξαίρεση το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με την ΕΤΑΑ, η ισχυρή επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγής έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αλβανίας δεν έχουν άλλα περιθώρια για την τόνωση της οικονομίας, λόγω του υψηλού χρέους και των χαμηλών επιτοκίων. Η ΕΤΑΑ υπογραμμίζει ότι όλη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Κρίση

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρμπεν Μαλάι, προειδοποίησε ότι η Αλβανία έχει ήδη εισέλθει σε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία, όπως εκτιμά, θα δώσει ακαριαίο χτύπημα στην οικονομία της χώρας. «Το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αυξάνονται καθημερινά. Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει τις εκκρεμείς οφειλές προς τις επιχειρήσεις, η είσπραξη των εσόδων έχει επιδεινωθεί και το κλίμα στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι βαρύ.

Η δημοσιονομική κατάσταση μετά τις εκλογές (23 Ιουνίου) θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα παράσχει στήριξη στη χώρα, εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, στο σύστημα φορολογικών εσόδων και δαπανών και αν δεν αυξηθεί η απασχόληση», δήλωσε ο Α. Μαλάι. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως η Αλβανία ενδέχεται να αναγκαστεί να υπογράψει συμφωνία διάσωσης, με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το σενάριο αυτό, όπως είπε, θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος για του πολίτες.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα θέσουν σκληρούς όρους πριν από την κάθε απόφαση για οικονομική στήριξη για αναπτυξιακά προγράμματα, για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάπτυξη», είπε ο πρώην υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, χρειάζεται πριν από την προσφυγή στις κάλπες να έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, για το οποίο όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν.

Φοροαπαλλαγές

Αξίζει να σημειωθεί πως η γειτονική χώρα, εκτός από το κάλεσμα των μεταναστών Αλβανών για επενδύσεις στην πατρίδα τους, προχώρησε τελευταία και σε άλλες πρωτοβουλίες παροχής φοροαπαλλαγών, καθώς και προσέλκυσης τουριστών. Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, αποφάσισε ότι πολίτες από έξι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς θεώρηση εισόδου να επισκέπτονται την Αλβανία, την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, οι υπήκοοι της Ρωσίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν θα επισκέπτονται την Αλβανία χωρίς βίζα, από τις 25 Μαΐου έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως απαλλάσσει για τα τρία πρώτα χρόνια από κάθε φόρο (κοινωνική ασφάλιση, υγεία και φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων) οποιονδήποτε νέο προσληφθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πηγή: imerisia.gr