• ΑΡΧΕΙΟ
2 Ιούνιος 2013, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:27

7 έως 9 Ιουν 2013: 7ο σταυροδρόμι παράδοσης και πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο

  • 7 έως 9 Ιουν 2013: 7ο σταυροδρόμι παράδοσης και πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ξεκινάνε οι καθιερωμένες τριήμερες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, οι οποίες σηματοδοτούν την λήξη λειτουργίας των τμημάτων της περιόδου 2012-2013. Η πρώτη βραδιά των εκδηλώσεων, Παρασκευή 7 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη στα μουσικά σύνολα χορωδιών. Χορωδίες από διάφορα μέρη της Μακεδονίας θα μας χαρίσουν όμορφες στιγμές αποδίδοντας έντεχνο, λαϊκό, και παραδοσιακό τραγούδι. Η βραδιά χορωδιών αρχίζει στις 8:30 μ.μ στο δεύτερο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου με την συμμετοχή των εξής χορωδιών:

α) Δ.Ε Μ.Αλεξάνδρου Πέλλας
β) Πολιτιστικού συλλόγου Ν.Μαδύτου
γ) Κουφαλίων
δ) Ε.Π.Ω.Φ (Ποντιακό & Νεοελληνικό ρεπερτόριο).

Το Σάββατο 8 Ιουνίου περιλαμβάνει χορευτικά. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στους παραδοσιακούς χορούς των Ελλήνων και ξεκινάει στις 8:30 στο δεύτερο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Συμμετέχουν οι εξής χορευτικές ομάδες:

α) Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού
β) Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοχωρίου Καβάλας
γ) Μορφωτικός Πολτιστικός Σύλλογος Κουφαλίων
"ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ"
δ) Ε.Π.Ω.Φ (Χοροί Ποντιακοί. Καλύμνου & Ερυθραίας
Μ.Ασίας).

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο Ωραιόκαστρο παραδοσιακός Ποντιακός χωριάτικος γάμος. Η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, θα γίνει στο κέντρο του Ωραιοκάστρου έξω από το πρώτο δημοτικό σχολείο. Θα είναι μια, όσο το δυνατόν πιστότερη, αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου όπως αυτός γινόταν στην Τσιμερά του Πόντου, τα κείμενα του οποίου όπως και η διδασκαλία, η σκηνοθετική επιμέλεια και η αφήγηση είναι της Θωμαΐδος Κιζιρίδου. Το καλωσόρισμα του γάμου θα γίνει στις 6:00 μ.μ και η αναπαράσταση θα ξεκινήσει στις 7:00 μ.μ.

Κλείνουμε τις τριήμερες εκδηλώσεις την Κυριακή μετά την αναπαράσταση, με Ποντιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο του πρώτου δημοτικού σχολείου, με ζωντανή μουσική και τραγούδι.

Στην λύρα και το τραγούδι θα είναι μαζί μας ο Πόλυς Εφραιμίδης, ο Γιάννης Μπουλουκάς και ο Κώστας Παναγιωτίδης. Στο νταούλι θα ειναι ο Κυριάκος Χαραβόπουλος και ο Γιάννης Αναστασιάδης. Στο τραγούδι επίσης θα είναι μαζί μας και ο Σπύρος Χαραβόπουλος. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8:30 μ.μ.

Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων
Δείτε τα στοιχεια του Συλλόγου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr