2 Ιούνιος 2013, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 12:28

Πώς τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων στην Πρέβεζα

  • Πώς τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων στην Πρέβεζα

Με μεγάλη συμμετοχή από κόσμο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωσης μνήμης που διοργάνωσαν ο Δήμος Πρέβεζας και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας Η Αμισός.

Η εκδήλωση περιελάμβανε Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων από: Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ημαθίας  της Ν.Δ.κ. Τσαβδαρίδης Λάζαρος , ο Βουλευτής του Νομού Πρέβεζας της Ν.Δ κ. Τσουμάνης Δημήτριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ηπείρου κ.Ανατολιωτάκης Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Πρέβεζας κ. Πιπιλίδης Λάζαρος, Εκπρόσωπος  της 131 Σμηναρχία Μάχης ,ο Διοικητής του Α.Τ Λούρου κ. Μπαλαγιάννης Χρήστος, ο Πρόσφυγας α΄ γενιάς κ. Λώλος Σάββας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο υποστράτηγος κ. Τσούτσης Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εφέδρων αξιωματικών Ν. Πρέβεζας Ταγματάρχης κ. Κιούλιας Παναγιώτης, εκ μέρους του Συνδέσμου αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας Ν. Πρέβεζας ο κ. Τσούτσης Κων/νος,  για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Ν. Πρέβεζας η κ. Παππά Πόπη,για την παράταξη « ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζάκας Γεώργιος, για την δημοτική παράταξη «ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΩΡΑ» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίτσας Γεώργιος, ο πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου Ν. Σαμψούντας κ. Φουντούκογλου Βασίλειος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ν.Σινώπης Σαριάνογλου Γεώργιος, για το ΕΕΕΕΚ Ν.Πρέβεζας ο διευθυντής κ.Ευθυμίου Χρήστος, για το Δημοτικό Σχολείο Ν. Σινώπης ο διευθυντής κ. Λώλης Δημήτριος, το Νηπιαγωγείο Ν. Σαμψούντας, για τον παιδικό σταθμό Ν. Σινώπης η διευθύντρια κ. Νάση Μαρία, για το Γυμνάσιο Αρχαγγέλου ο διευθυντής κ. Λόης Αντώνης ,για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντικών Σωματείων μέλος του Δ.Σ  η κ. Χαϊτίδου Στέλλα, για τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν. Σαμψούντας « Η ΑΜΙΣΟΣ» η αντιπρόεδρος κ. Γυμνοπούλου Σοφία, για τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗ» η πρόεδρος κ. Σαρηγιανίδου Θεοδώρα, για τον Ποντιακό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν. Κερασούντας ο πρόεδρος κ. Καραβασιλείου Δημήτριος, για τον Σύλλογο Γυναικών Ν. Σινώπης «Η ΕΛΠΙΣ» η αντιπρόεδρος κ. Χαρολαμπίδου Αθηνά , για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκάλας Λούρου ο πρόεδρος κ. Γκόκας Αντώνης, για τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ν. Πρέβεζας  κ. Ευαγγέλου Ιωάννης, για τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν.Πρέβεζας ο πρόεδρος κ.Πάσχος Χρήστος, για τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τρικάστρου ο κ. Πάτσης Σωτήρης , για τον Χορευτικό Όμιλο Πρέβεζα ο κ. Θάνης Γιάννης.

Η συνέχεια της εκδήλωσης μεταφέρθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας και περιελάμβανε:

- Ομιλία από την νομικό- εγκληματολόγο κ. Γαλανού Χαρά με θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» Μια νομικοκοινωνιολογική προσέγγιση.

- Καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Μνήμη και νοσταλγία» 1) με θρήνους για την άλωση της Πόλης και άσματα  απ΄την Προποντίδα, απ΄την Παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου «Σπύρος Δήμας» Συνόδευσαν οι μουσικοί:  Ζάμπας Μιχάλης λαούτο,  Γεωργόπουλος Θοδωρής κλαρίνο- φλογέρα και Ξυδέας Παναγιώτης στο βιολί.

2) Αφηγήσεις και απαγγελίες από τους εκπαιδευτικούς -μέλη του Συλλόγου :Ηλιόπουλο Αναστάσιο,Κάκου Ευδοξία, Καραγιαννίδη Γεώργιο, Καραγιαννίδου Ελευθερία και Σοφόπουλο Παύλο .Στη λύρα-τραγούδι ο Καλιοντζίδης Χρήστος.

3) Μοιρολόγια Πόντου απ΄ την σχολή λύρας του Καλιοντζίδη Μιχάλη και την παιδική χορωδία του Συλλόγου. Συνόδευσαν οι μουσικοί:  Καλιοντζίδης Χρήστος λύρα-τραγούδι, Ζήγος Γιάννης, Ζήγος Γιώργος, Ηλιόπουλος Γιώργος και Μιχαηλίδου Κατερίνα λύρα. Ηλιοπούλου Ευρώπη, Τσοπάνογλου Αθανασία νταούλι

- Μπουφέ με εδέσματα που έφτιαξαν γυναίκες της Ν.Σαμψούντας.
 
Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν:
Εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως  Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου κ.Μπαρτζώκας Παντελής, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Φραγκούλης Γεώργιος, ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Κλάπας Μιλτιάδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Αγ, Θωμά, εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της ίδιας μέρας γυναίκες του Συλλόγου στόλισαν τον δίσκο με τα κόλλυβα.

Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας "Η Αμισός"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery