1 Ιούνιος 2013, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:34

Όλη η αλήθεια για τους Μαύρους Πάνθηρες στην Αθήνα

  • Όλη η αλήθεια για τους Μαύρους Πάνθηρες στην Αθήνα

Η δήλωση του 28χρονου Κενιάτη Michael Chege στο Channel 4 προκάλεσε αίσθηση και πολλά ερωτήματα. Ο νεαρός είχε αναφέρει ότι συμμετέχει σε ομάδα με την ονομασία Μαύροι Πάνθηρες που αποκρούει επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και περιπολεί σε γειτονιές.

Το NEWS 247 μίλησε με τον επικεφαλής της οργάνωσης Asante, Νικόδημο Μάινα Κινιούα, ο οποίος διέψευσε την ύπαρξη της ομάδας.

Η Asante είναι μια οργάνωση νέων που ιδρύθηκε το 2008 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των νέων με μεταναστευτική καταγωγή, στη βάση των αξόνων της εκπαίδευσης - πληροφόρησης και της συνεργασίας - συνηγορίας.

Η επίμαχη δήλωση του Michael στο βρετανικό κανάλι:

"Είμαι μέλος των Black Panthers και όλοι το ξέρουν. Δεν φοβάμαι τους νεοναζί, είναι μια ομάδα ηλιθίων. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχασαν. Στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα τους εξολοθρεύσουμε".

"Προειδοποιώ ευθέως τη Χρυσή Αυγή. Μην τα βάζετε με τους Μαύρους Πάνθηρες. Και το εννοώ".

Την Τετάρτη η Asante ανακοίνωσε επίσημα: "Δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη αφρικανικών κοινοτήτων ούτε οργάνωση ούτε και μεμονωμένα άτομα που να προσδιορίζονται ως Μαύροι Πάνθηρες".

"Υπάρχουν τελικά οι Μαύροι Πάνθηρες στην Αθήνα;", ρωτήσαμε τον επικεφαλής της Asante, o οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει προσωπικά τον νεαρό.

"Όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά το διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Οτιδήποτε δεν γνωρίζουμε εμείς, απλά δεν υπάρχει. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Σαν ομάδα συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα με τις κοινότητες των μεταναστών στην Ελλάδα και υπάρχει οργάνωση και συντονισμός. Εμείς, όχι μόνο δεν επικροτούμε τέτοιες δράσεις αλλά προσπαθούμε και να τις απομονώνουμε.

Η δήλωση του Michael τον βάζει σε κίνδυνο και τέτοιο τύπου πράξεις μας γυρίζουν πίσω την ώρα που προσπαθούμε σαν μαύροι μετανάστες να κάνουμε βήματα μπροστά. Είναι θα έλεγα χαζό να δηλώνει κάτι τέτοιο στην κάμερα. Είναι πατέρας δύο παιδιών και όλοι γνωρίζουν για τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί. Υπενθυμίζω ότι και ο ίδιος έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση, για την οποία και είχε μιλήσει και στην τηλεόραση απέναντι στον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής", λέει ο Μάινα Κινιούα.

"Τώρα εμείς πρέπει να τον προστατεύσουμε", συμπληρώνει. "Τόσο εμείς, όσο και η κοινωνία. Το παιδί έχει καταλάβει τη χαζομάρα που έκανε". "Είναι νόμιμος μετανάστης ο νεαρός", τον ρωτάμε. "Σαφώς. Έχει όλα τα χαρτιά που χρειάζονται και εργάζεται στη χώρα", απαντά ο ίδιος.

"Το θέμα είναι ότι πολλοί θα λάβουν εύκολη πάσα τώρα για να εκμεταλλευτούν το γεγονός που πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ' ότι και ο ίδιος ο Michael περίμενε. Κάποιοι ήδη ετοιμάζουν επερώτηση στη Βουλή".

"Η δική μας λογική σαν ομάδα δεν είναι "επίθεση στην επίθεση". Το αντίθετο. Σαν μαύροι φαινόμαστε, είμαστε εύκολος στόχος. Δεν μπορείς να φέρεσαι βίαια, εμείς προσπαθούμε με κάθε άλλο τρόπο να εκπροσωπούμε τα δίκαια αιτήματα μας. Ένα από αυτά είναι και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο.

Όχι μόνο να ψηφιστεί το αντιρατσιστικό που θα τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα, αλλά και να ψηφιστεί νέος νόμος που να κατοχυρώνει τα εργασιακά μας δικαιώματα και να προβλέπει καλύτερα το τι σημαίνει νόμιμη και μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα για όσους θέλουν να ζήσουν ήρεμα εδώ".

Ποια είναι τα προβλήματα της ομάδας σας;

"Η Asante ιδρύθηκε το 2008. Στην αρχή αποφασίσαμε να εκδώσουμε και περιοδικό όπως και πράξαμε. Στη συνέχεια άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα. Πέρυσι σταματήσαμε την έντυπη έκδοση και έχουμε μόνο την online. Θέλουμε να έχουμε λιγότερα έξοδα για να μπορούμε να μαζεύουμε χρήματα και να βοηθάμε τους μαύρους στην Ελλάδα", απαντά ο Μάινα Κινούα.

Έχετε προβλήματα με τη Χρυσή Αυγή;

"Ναι, δυστυχώς έχουμε. Αλλά ξέρεις κάτι; Εμείς από τα μέσα του '90 είχαμε, δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Απλά τελευταία γιγαντώθηκαν", απαντά. "Ωστόσο υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας μόνο με κάθε νόμιμο μέσο", καταλήγει.

Το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (αποτελούμενο από μη κυβερνητικές οργανώσεις) εντόπισε 154 θύματα μέσα στο 2012. Στην πλειονότητά τους πολίτες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Σομαλία, τη Γουινέα. Το χρώμα του δέρματος τους τούς καθιστούσε στόχους. Επιθέσεις είχαν δεχτεί και τα γραφεία της τανζανικής κοινότητας στην Αθήνα. "Απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία. Η βία δεν λύνεται με βία", μας είχε πει χαρακτηριστικά ο Καγιού Λιγκοπόρα, μέλος της τανζανικής κοινότητας.

"Τον ρατσισμό πρέπει οι ίδιοι οι Έλληνες να τον απομονώσουν. Παλιότερα τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Τώρα η βία έχει ανέβει, τα τελευταία δύο τρία χρόνια. Δε φταίει μόνο η κρίση και η ανεργία.

Είναι θέμα και νοοτροπίας. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Σε λίγο όλοι θα καταλάβουν ότι ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει μόνο με τους μετανάστες", είχε πει ο ίδιος.

Ο Michael Chege ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα όταν ήταν οκτώ μηνών. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και εργάζεται ως τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δεν είναι Έλληνας πολίτης, όπως χιλιάδες ακόμη παιδιά μεταναστών που είτε γεννήθηκαν εδώ είτε ήρθαν σε μικρή ηλικία. Πρέπει να κυκλοφορεί παντού με τα χαρτιά του (αντίγραφα διαβατηρίου και άδειας διαμονής) σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Tι είναι η οργάνωση Asante

"Ασάντε σημαίνει ευχαριστώ στη γλώσσα των Σουαχίλι. Για μας σημαίνει ευγνωμοσύνη και υποχρέωση, ταπεινότητα και προθυμία να γράψουμε, να δείξουμε, να εκθέσουμε την οπτική μας και τη γνώμη μας στον κόσμο".

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος τo Αsante είναι μια οργάνωση νέων που ιδρύθηκε το 2008 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των νέων με μεταναστευτική καταγωγή, στη βάση των αξόνων της εκπαίδευσης - πληροφόρησης και της συνεργασίας - συνηγορίας. Το Asante ωστόσο, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του ως μια αμιγώς μεταναστευτική οργάνωση, αλλά μια οργάνωση νέων στην οποία συμμετέχουν από κοινού μετανάστες πολίτες, Έλληνες, Αφρο-έλληνες, αλλά και άλλοι νέοι ανεξαρτήτως καταγωγής, με μόνο κριτήριο το δικαίωμα της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά.

Πρωταρχική αρχή για τη λειτουργία της οργάνωσης είναι ο αυτοπροσδιορισμός με ανάληψη ευθυνών από τα ίδια τα άτομα που θεωρούν ότι το Asante είναι ο "φυσικός" τους χώρος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι νέοι που δραστηριοποιούνται στο "Asante" είναι ενεργοί συμμετέχοντες και όχι απλώς αποδέκτες πολιτικών.

Διάψευση και σε ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Channel 4, η ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικοινώνησαν με τις αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα από τις οποίες έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες σαν τους "μαύρους πάνθηρες" στη χώρα μας.

Πηγή: news247.gr