13 Νοέμβριος 2014, 18:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2014, 18:46

Απεργία πείνας Κύπριων φοιτητών έξω από το τουρκικό προξενείο

  • Απεργία πείνας Κύπριων φοιτητών έξω από το τουρκικό προξενείο

Τριήμερη απεργία πείνας, που θα ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιούν δεκαπέντε Κύπριοι φοιτητές - μέλη της ΠΕΟΦ, οι οποίοι έστησαν και αντίσκηνο στη συμβολή των οδών Δημητρίου Γούναρη και Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη, απέναντι από το τουρκικό προξενείο.

Η διαμαρτυρία των Κύπριων φοιτητών γίνεται με αφορμή την επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο (15 Νοεμβρίου 1985) και σε αντίδραση για τη συνεχιζόμενη κατοχή από τους Τούρκους του 40% του κυπριακού εδάφους.

«Απαιτούμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού υπάρχουν πρόσφυγες και αγνοούμενοι στην Κύπρο. Επίσης, διαφωνούμε για τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας αφού θεωρούμε τη λύση αυτή δυσλειτουργική, ανέφικτη και ρατσιστική σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο με το θέμα της ΑΟΖ. Ζητούμε από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε στο pontos-news.gr Κύπρια φοιτήτρια που μετέχει στη διαμαρτυρία.

Μπροστά από το αντίσκηνο, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, οι φοιτητές ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο» ενώ τοποθέτησαν και πίνακα με φωτογραφίες αγνοουμένων και εικόνες από τα γεγονότα της Κύπρου το 1974. Στους περαστικούς διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό. Οι φοιτητές θα κάνουν πορεία προς το τουρκικό προξενείο όπου θα επιδώσουν ψήφισμα το Σάββατο το απόγευμα.

Επ' αφορμή της επετείου από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Σάββατο στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ομιλία για τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από τον Σάββα Καλεντερίδη.