14 Νοέμβριος 2014, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2014, 15:30

Προσκύνημα στη Σηλυβρία και την ανατολική Θράκη

  • Προσκύνημα στη Σηλυβρία και την ανατολική Θράκη
    Ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης στην πρώτη λειτουργία στη Σηλυβρία (Φωτ.: Νικ.Μαγγίνας, amen.gr)

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεκταρίου και της τέλεσης, μετά από πολλά χρόνια, πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στη γενέτειρά του τη Σηλυβρία, αποδέχθηκα την πρόσκληση της Θρακικής Εστίας Καβάλας για την εκδρομή στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και είχα την τύχη να ζήσω ένα έντονο συγκινησιακό και βαθιά θρησκευτικό διήμερο.

Την πρώτη μέρα, ο Δήμαρχος Περίστασης υποδέχθηκε την αποστολή στο λαογραφικό μουσείο της πόλης, όπου έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Το ίδιο βράδυ, ο Δήμαρχος Σηλυβρίας μάς παρέθεσε γεύμα όπου προτάθηκε η αδελφοποίηση της Καβάλας και της Σηλυβρίας, την οποία θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για μελλοντική συνεργασία τόσο των αρχών των δύο πόλεων όσο και των κατοίκων τους.

Το πρωί μετά την εκδήλωση στην Περίσταση επισκέφθηκα, με τους εκδρομείς, την πατρίδα των προγόνων μου το Μυριόφυτο, την Ηρακλείτσα, το Γάνο, τη Χώρα, όπου ένοιωσα να ζω τις ιστορίες των παππούδων και των πατέρων μας πατώντας τη γη όπου μεγάλωσαν και βλέποντας τα μέρη όπου έζησαν. Μια μέρα γεμάτη εικόνες, γεμάτη συγκίνηση, γεμάτη ιστορία.

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μαξίμου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Βυζαντινό Υδραγωγείο που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, γνωστού ως του Αλεξίου του Αποκαύκου, που προσωπικά για μένα ήταν το αποκορύφωμα της επίσκεψής μας και η μεγιστοποίηση των συναισθημάτων μας.

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έζησε αυτές τις στιγμές της εκδρομής, πλήρη από έντονα συναισθήματα, γεμάτο από εικόνες και τόσο περήφανο για τη Θρησκεία και την Ιστορία μας.

Γιάννης Πασχαλίδης
Βουλευτής Ν. Καβάλας