13 Νοέμβριος 2014, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2014, 14:37

Ένταση έξω από τα πανεπιστήμια και μέσα στη Βουλή

  • Ένταση έξω από τα πανεπιστήμια και μέσα στη Βουλή

Νέο συλλαλητήριο έχουν προγραμματίσει για τις πέντε το απόγευμα οι φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε  –με την κατάληξή της στα Προπύλαια– η πορεία τους στους δρόμους της Αθήνας που έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρωινό περιστατικό έξω από τη Νομική Σχολή. Εκεί, ομάδα φοιτητών επιχείρησαν να μπουν στη σχολή και εμποδίστηκαν από άντρες της αστυνομίας, καθώς οι πόρτες ήταν κλειστές από χθες βράδυ μετά από αίτημα του πρύτανη Θ. Φορτσάκη προς την ΕΛΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αυτό αποτέλεσε την αφορμή να ξεσπάσουν επεισόδια μικρής έκτασης έξω από τη Νομική· οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκαλώντας τον τραυματισμό δύο νεαρών.

Διαξιφισμοί στη Βουλή

Τα γεγονότα στη Νομική έγιναν αφορμή για έντονους διαξιφισμούς στη Βουλή. «Νέα απίστευτη συμπεριφορά κυβερνητικής καταστολής» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. «Θα αντιληφθείτε ότι υπάρχουν νόμοι, κράτος δικαίου. Αυτά που ξέρετε τελείωσαν. Αν γίνεται υπέρβαση του νόμου θα υπάρχει έλεγχος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη είχε δηλώσει ότι «η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας στα πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων».

Δρακόντεια μέτρα από την ΕΛΑΣ

Στο κέντρο της Αθήνας εφαρμόζονται από χθες το βράδυ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ, το σύνολο της μάχιμης δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, που αριθμεί περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, θα είναι στο δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18 Νοεμβρίου, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

Κλειστά από σήμερα όλα τα κτίρια του ΕΚΠΑ

Ανακοίνωση για την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά από εισήγηση των Κοσμητόρων των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομικής, ΟΠΕ) αποφασίσθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτίρια να παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 13 έως και τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. Κλειστό θα παραμείνει το ίδιο διάστημα και το κτίριο της Πρυτανείας και αναβάλλονται οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις».

Ανοιχτό θα είναι το Πολυτεχνείο όλες τις ημέρες για τις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν στις 17 Νοεμβρίου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι

Από τις 12:00 συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, έκαναν διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις και διεκδικούν την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και την επανένταξη όλων στις υπηρεσίες τους.