30 Μάιος 2013, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:35

Κίνηση - ματ Σαμαρά με πρόταση για το αντιρατσιστικό

  • Σαμαράς: Εγώ εκβιασμούς δεν δέχομαι

Η πρόταση νόμου, την οποία θα καταθέσει εντός της ημέρας η ΝΔ, θα ενσωματώνει τις ισχύουσες ρυθμίσεις που απορρέουν από τον νόμο του 1979 και σε αυτόν προστίθενται ειδικές διατάξεις που αφορούν τα φαινόμενα ναζισμού και την ποινικοποίηση της άρνησης Ολοκαυτώματος και Γενοκτονιών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συγγρού αναφέρει ότι «η Ν.Δ. τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ρατσισμό, ο νόμος δηλαδή 927/1979 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, εκτίμηση η οποία επιβεβαιώθηκε και με το σχετικό πρακτικό της ΚΕΝΕ».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, «απαιτούνται μόνον ορισμένες προσθήκες σ΄ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του. Αυτές τις προσθήκες εισάγουμε σήμερα».

«Προσδοκούμε ότι όλα τα κόμματα –πλην βεβαίως της Χ.Α.– θα τις ψηφίσουν, αφού κανένας δεν μπορεί να έχει την οποιανδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές και την καταδίκη του ναζισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

«Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες» ανεφέρει σε γραπτή της δήλωση η Φ. Γεννηματά

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

«Οι «προσθήκες» που κατέθεσε η Ν.Δ. στο νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο. Από το «δε χρειάζεται νέος νόμος», η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών». Καλούμε τη Ν.Δ. και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή».

Πηγή: real.gr