13 Νοέμβριος 2014, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2014, 14:15

Η πρόταση της ΝΔ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

  • Η πρόταση της ΝΔ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Σε μια ακόμη κίνηση αλλαγής ατζέντας προχωρά η Νέα Δημοκρατία, κι αυτή είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που στόχο έχει να δημιουργήσει έναν νέο μεταπολιτευτικό καταστατικό χάρτη της χώρας. Στις έξι το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, θα συνεδριάσει στη Βουλή η αρμόδια κομματική επιτροπή της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δίδεται έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγή σειράς σημαντικών συνταγματικών διατάξεων.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του συντάγματος, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Κ. Τζαβάρας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αν. Νεράτζης, ο Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, η Α. Μανδρέκα, η Φ. Αραμπατζή, η Φ. Πιπιλή, η Ντ. Μπακογιάννη. Στόχος να διαμορφώσουν τη σύνταξη της τελικής πρότασης της ΝΔ που θα κατατεθεί επίσημα στη Βουλή υπογεγραμμένη από 50 βουλευτές.

Σύμφωνα με τον Π. Παυλόπουλο, η κατάθεση αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο. Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία από το Σώμα και σε περίπτωση που εγκριθεί θα συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα για να επεξεργαστούν τις προωθούμενες για αλλαγή διατάξεις του Συντάγματος.

Η τελική έκθεση θα κατατεθεί και πάλι στην Ολομέλεια για ψήφιση. Όσες από τις διατάξεις ψηφιστούν με περισσότερες από 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή –που είναι και η Αναθεωρητική– θα αρκεί η ψήφισή τους με 151 για να ισχύσουν.

Οι διατάξεις που θα λάβουν από την παρούσα Βουλή (σ.σ.: σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία) λιγότερες από 180 και έως 151 ψήφους, στη σχετική ψηφοφορία που θα γίνει από την επόμενη Βουλή απαιτείται να λάβουν 180 ψήφους για να ισχύσουν.

Οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση ΕΔΩ.

Η όλη κοινοβουλευτική διαδικασία απαιτεί μίνιμουμ 6 με 7 μήνες για να ολοκληρωθεί.