13 Νοέμβριος 2014, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2014, 16:37

Η Αδελφότης των Απανταχού Γαβράδων τιμά τον Όσιο Κασσιανό τον Έλληνα

  • Η Αδελφότης των Απανταχού Γαβράδων τιμά τον Όσιο Κασσιανό τον Έλληνα

Τον ευεργέτη των φτωχών και των αδικημένων, τον ποντιακής καταγωγής Όσιο Κασσιανό Έλληνα και Θαυματουργό τιμά την Κυριακή 16 Νοεμβρίου η Αδελφότης των Απανταχού Γαβράδων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η Θεία Λειτουργία και η εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα γίνει στις 9 π.μ.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται άγημα νέων με ποντιακές στολές και λάβαρα του Πόντου, ενώ 20μελης τετραφωνική χορωδία της ενορίας του ιερού ναού Παναγίας Σουμελά Αχαρνών θα ψάλλει ύμνους του οσίου στα ρωσικά.

Εκ μέρους της αδελφότητας, θα μιλήσει ο πρόεδρος Νικόλαος Γαβράς ενώ θα γίνει αναφορά στις ελληνορωσικές σχέσεις όπως αυτές σφυρηλατήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από την ιστορία της οικογένειας των Γαβράδων.

Ποιος είναι ο Όσιος Κασσιανός

Ο Όσιος Κασσιανός, ο Έλληνας, ο Θαυματουργός, ο εν Ούγκλιτς, γεννήθηκε μεταξύ 1427 και 1442 στην πόλη Θεοδωρούς της Κριμαίας. Το κοσμικό όνομα του ήταν Κωνσταντίνος Γαβράς.

Το 1472 συμμετείχε στη συνοδεία της πριγκίπισσας Ζωής Παλαιολογίνας, που πήγε από τη Ρώμη στη Μόσχα, για να παντρευτεί τον δούκα της Μοσχοβίας Ιβάν Γ’ Βασίλιεβιτς. Ο Κωνσταντίνος συνέβαλε στην ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης της πριγκίπισσας, η οποία απαρνήθηκε το δυτικό δόγμα, επανήλθε στην Ορθοδοξία και μεταβαπτίστηκε σε Σοφία. Ο Κωνσταντίνος κατόπιν οράματος και προτροπής του φίλου του Αρχιεπίσκοπου Ιωάσαφ του Ροστόβ, εκάρη μοναχός με το όνομα Κασσιανός. 

Ο Πόντιος μοναχός προσέφερε απλόχερα την αγάπη του και βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη. Κοιμήθηκε πλήρης ημερών, στις 2 Οκτωβρίου του 1504 μ.Χ., ημέρα της μνήμης του.  

Στα «Χρονικά του Ούγκλιτς» έχουν καταγραφεί πολλά θαύματα του Αγίου, ενώ προστάτευσε την μονή του από την εισβολή των Πολωνών την περίοδο 1609-11. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της 10ης Μαρτίου 1964, κατατάχθηκε στο Ρωσικό Αγιολόγιο.