13 Νοέμβριος 2014, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2014, 09:02

Τελικά εκτός των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ

  • Οι δυσάρεστες εκπλήξεις του προϋπολογισμού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Η τελευταία αυτή ανακοίνωση φέρεται ότι έγινε μετά από απαίτηση της τρόικας και διαψεύδει τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με απόφασή της που εκδόθηκε μόλις πριν δύο ημέρες.

Τελικά, μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου, μπορεί εφόσον δεν έχει πληρωθεί να μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Με τη διευκρίνιση αυτή το υπουργείο Οικονομικών αναιρεί μέσα σε δύο 24ωρα την απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η τρόικα φέρεται να έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ειδικά δε για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και την ένταξη της αποπληρωμής του στη νέα ρύθμιση, οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν τον κίνδυνο να πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Υπό το βάρος των πιέσεων και με την τρόικα να μην ανακοινώνει την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα, η κυβέρνηση «έκανε πίσω» και ετοιμάζει νέα «νομοτεχνική βελτίωση» στη ρύθμιση οφειλών ώστε να εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ.