12 Νοέμβριος 2014, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2014, 19:19

Τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο

  • Τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο

Θερμό επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες πάνω από το Αιγαίο και ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας μετέβαινε από την Χίο στα Ψαρά για να επισκεφτεί φυλάκιο του στρατού που βρίσκεται στο νησί.

Όλα άρχισαν όταν τουρκικά μαχητικά καταδίωξαν αεροσκάφος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού  υπουργείου Άμυνας, επειδή θεώρησαν ότι το αεροσκάφος είναι ιπτάμενο ραντάρ, ενώ στην πραγματικότητα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων στα νησιά. Οι πιλότοι ειδοποίησαν από τον ασύρματο για τους επιθετικούς ελιγμούς των τουρκικών μαχητικών και έτσι σηκώθηκαν ελληνικά F-16 , που στη συνέχεια αναχαίτισαν τα τουρκικά.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο Τούρκος αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας είπε στον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Χρήστο Βαϊτση ότι έγινε λάθος, πως ο πιλότος «πιθανώς έχασε το δρόμο του», αλλά σε κάθε περίπτωση θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος που τον συνόδευε, ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.