12 Νοέμβριος 2014, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2014, 18:44

Αποστολή εξετελέσθη: η Ευρώπη πάτησε στον κομήτη!

  • Αποστολή εξετελέσθη: η Ευρώπη πάτησε στον κομήτη!

«Προσγείωση! Η νέα μου διεύθυνση: 67P!».Με αυτό το μήνυμα στο Twitter, γραμμένο και στα ελληνικά, το ρομπότ «Φίλαι» τιτίβισε την άφιξή του στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο.

Στις 18:02 (ώρα Ελλάδος), όπως ήταν προγραμματισμένο, το πρώτο σήμα από την επιφάνεια του κομήτη έφτασε στη Γη. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη ξεκίνησε να γράφει διαστημική ιστορία.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της επιτυχίας είναι ότι φαίνεται εύκολη», σχολίασε πανευτυχής ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της ESA.  


Είναι η πρώτη φορά που μια ανθρώπινη κατασκευή κατορθώνει να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια ενός κομήτη. Αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει μέσα σε 64 ώρες, όσο διαρκούν οι μπαταρίες του, δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

Για το ταξίδι του «Φίλαι» η ESA ζήτησε από τον Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου να γράψει ένα μουσικό κομμάτι. «Η μουσική του συχνά συνδέει θέματα της επιστήμης, της ιστορίας και της αναζήτησης», ήταν το σκεπτικό.