13 Νοέμβριος 2014, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2014, 10:02

13 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς

  • 13 Νοεμβρίου: Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς

Ο Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε στην Τραπεζούντα τον Οκτώβριο του 1907, και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου περάτωσε τις σπουδές του και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και παράλληλα με το θέατρο.

Σε νεαρή ηλικία προσελήφθη ως δικαστικός συντάκτης στην εφ. Ελεύθερο Βήμα του Δημήτρη Λαμπράκη και κατόπιν στα Αθηναϊκά Νέα, στις οποίες συνέχισε να εργάζεται και μεταπολεμικά (οπότε πλέον έφεραν τους τίτλους Το Βήμα και Τα Νέα). Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ασχολήθηκε με το χρονογράφημα στα Νέα, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Ελευθεροτυπία.

Παράλληλα με το χρονογράφημα συνέγραψε και βιβλία (με πιο σπουδαίο τη Γη του Πόντου, ένα χρονικό από τη ζωή του, με τους διωγμούς και την αντίσταση στις θηριωδίες των Τούρκων στον Πόντο), και πολλές θεατρικές κωμωδίες που μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο, όπως τα αριστουργήματα: Το στραβόξυλο, Μαντάμ Σουσού, Ζητείται ψεύτης, Μικροί Φαρισαίοι, Φον Δημητράκης, Ένας βλάκας και μισός, Φωνάζει ο κλέφτης, Χαρτοπαίχτρα, Ξύπνα Βασίλη και πολλά άλλα. Πέθανε στις 13/11/1979.

Τάσος Α. Κοντογιαννίδης, για το pontos-news.gr