12 Νοέμβριος 2014, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2014, 16:55

Περιστέρη: «Ο νεκρός είναι Μακεδόνας στρατηγός»

  • Περιστέρη: «Ο νεκρός είναι Μακεδόνας στρατηγός»
    Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το… μελάνι της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού για τον κιβωτιόσχημο τάφο και για τα οστά που ανακαλύφθηκαν, και ξεκίνησαν αμέσως οι εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού. Άλλωστε, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «πιθανότατα πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του».

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Μουσείο της Αμφίπολης, η Κατερίνα Περιστέρη έκανε την εκτίμηση ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται θαμμένος επιφανής Μακεδόνας στρατηγός. «Δεν πρόκειται, όμως, για τον Μέγα Αλέξανδρο», έσπευσε να διευκρινίσει.

Η «βόμβα» Περιστέρη ξάφνιασε ακόμα και την Άννα Παναγιωταρέα και τη Λίνα Μενδώνη που ήταν παρούσες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νέος γύρος σεναρίων

Από την αρχή της νέας ανασκαφικής πορείας της Αμφίπολης τα σενάρια είναι πολλά. Κατά καιρούς η Κατερίνα Περιστέρη έχει κατηγορήσει συναδέλφους της που αμφισβητούν την ίδια και τα συμπεράσματα της ομάδας της ότι «ψάχνουν τα πέντε λεπτά δημοσιότητας».

Αυτή τη φορά οι εικασίες αναμένεται να έχουν ως επίκεντρο το γεγονός ότι ο σκελετός που ανακαλύφθηκε ήταν εντός αλλά και εκτός του τάφου.

Η συγκεκριμένη... λεπτομέρεια έριξε νερό στο μύλο της επιχειρηματολογίας όσων δηλώνουν ότι ο τάφος είναι συλημένος. Μια δεύτερη λεπτομέρεια που ενισχύει το συγκεκριμένο σενάριο είναι η απουσία ταφικών δώρων δίπλα σε κάποιον που –όπως όλα δείχνουν– ήταν σπουδαίος ήρωας και λατρεύτηκε στην εποχή του.

Από τη μεριά του το υπουργείο Πολιτισμού, εκπροσωπώντας την ανασκαφική ομάδα, δηλώνει: «Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι εξίσου προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη».